Namirnice koje imaju diuretski učinak - Body.ba

Diuretici

Namirnice koje imaju diuretski učinak

Piše: Maja Marinović

Četvrtak, 24.03.2011.

Namirnice koje imaju diuretski učinak

Dinje i lubenice sadrže veliku količinu vode, kalij i natrij koji pomažu eliminaciju toksina i potiču stvaranje mokraće.

Nije neuobičajeno da žene osjete blagu nadutost i predmenstrualno zadržavanje vode  koje može biti posljedica hormonalnih promjena. Dobitak na težini zbog vode može uticati i na muškarce i na žene u bilo koje vrijeme. Ponekad je potrebno da se višak zadržane tekućine izbaci upravo upotrebom diuretika.  Važno je napomenuti da se diuretici, pa čak i oni prirodni iz hrane ne smiju upotrebljavati bez mišljenja stručnog medicinskog osoblja, jer smanjenje tjelesne tekućine može uticati na ravnotežu minerala i elektrolita.

Šta su diuretici?

Termin se odnosi na bilo koji supstancu koja pomaže tijelu da se oslobodi viška tečnosti i soli putem urinarnog trakta. Možete ih dobiti na recept ili kao lijek sa neslužbenog tržišta, iz homeopatskih i biljnih lijekova ili određenih namirnica sa sposobnošću diuretika koje prouzrokuje stvaranje urina. Bez obzira na porijeklo, diuretici sprječavanju i liječe niz bolesti kao što je zadržavanje tekućine (edemi), visok krvni pritisak i glaukom.

Kako oni djeluju?

Zadatak diuretika je da podstakne vaše bubrege na lučenje natrija u urinu. U toku procesa stvaranja urina tijelo pokušava napraviti balans tako što povećanoj količini koncentrata natrija dodaje više vode u urin iz krvnog sistema. Izbacivanjem viška vode u urin javlja se manji protok tečnosti kroz krvne žile, a samim tim pritisak na zidove arterija je smanjen.

Koje su prednosti diuretika?

Diuretici se obično koriste za hipertenziju i liječenje srčanih problema vezanih za visok krvni pritisak. Osim toga, određeni diuretici se mogu koristiti za sprječavanje, liječenje i ublažavanje simptoma različitih zdravstvenih stanja.

Koji su prirodni diuretici?

U nastavku su neke namirnice i ljekovite biljke koje imaju svojstva diuretika i pospješuju proces diureze:

Šparoga - sadrži hemijski alkaloid tzv. asparagin koji podstiče i učinkovito uklanjanja otpade iz tijela i poboljšava funkciju bubrega.

Paradajz - je vrlo bogat izvor vitamina C koji pomaže oslobađanje prekomjerne tjelesne tekućine i poboljšava metabolizam.

Dinje - poput lubenice sadrže veliku količinu vode, kalij i natrij koji pomažu eliminaciju toksina i potiču stvaranje mokraće.

Mrkva - je bogat izvor karotena koji ubrzava metabolizam i uklanjanje otpada i masnih naslaga. Kao diuretik, mrkva je korisna za ljude koji pate od gihta, pomaže u raspoređivanju mokraćne kiseline koja bi se inače kristalizirala, uzrokujući bol kod gihta.

Zelena salata - pomaže pri izbacivanju toksina i povećava brzinu metabolizma.

Prokulice - pomažu u čišćenju tjelesnog tkiva i ćelija stimulišući bubrege i gušteraču.

Zob - sadrži silicij koji je prirodan diuretik.

List maslačka - je bogat kalijem i mineralima koji pomažu proces diureze. Također pomaže u zadržavanju kalija.

Bijeli luk - sadrži ulje gorušice koje ima svojstvo čišćenja. Rastvara i izbacuje masti.

Sok od brusnice - pomaže u održavanju pH nivoa urina, razrjeđuje urin i pomaže u povećanju učestalosti mokrenja. Također je koristan u poboljšanju i održavanju bubrežne funkcije.

Peršun - stimuliše izmokravanje i ispiranje toksina iz bubrega. Iako i dodavanjem svježeg peršuna u hranu možete imati neke koristi, najučinkovitiji način da se pokažu efekti peršuna kao prirodnog diuretika je uživati njegovom čaju.

Celer – i sjeme i biljka sadrže velike količine kalija i natrija koji zajedno stimulišu stvaranje urina.

Zeleni čaj - se u Kini koristi  kao prirodan diuretik već stoljećima.

Komorač – se pokazao kao odličan diuretik kao i sredstvo protiv nadimanja.

• Ostali značajni prirodni diuretici u vidu hrane i bilja su repa, kupus, mrkva, artičoke, potočarka, Gingko Biloba, kafa, čaj, itd.

Izbacivanje viška tekućine iz tijela može prouzrokovati i izbacivanje važnih vitamina i minerala iz tijela kao što su kalij, kalcij i još neki važni elektroliti. Savjet je da se diuretici kombinuju sa namirnicama (kao npr. banane) potrebnim kako bi kompenzirao nedostatak tih hranjivih tvari.

Ponekad u ovu svrhu koristim peršunov čaj i svima bih preporučila jer stvarno pomaže.

- DzeNySa

Četvrtak, 24.03.2011. 14:34,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Ishrana u Evropi

Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)