Novak Đoković i supruga su pronašli zamjenu za meso, a čarobnu namirnicu nazivaju "zlatnom hranom"

Kinoa kao zamjena za meso

Kako bi sačuvao svoje zdravlje i fizičku spremu, najbolji teniser svijeta Novak Đoković izbacio je sa menija meso i mesne proizvode.

Novak Đoković i supruga su pronašli zamjenu za meso, a čarobnu namirnicu nazivaju "zlatnom hranom"

Dosta je polemika kada je u pitanju ishrana srbijanskog teniskog majstora i njegove supruge Jelene. Meso odavno ne jedu, a Novak je zamjenu našao u kinoi.

Kinoa ne goji, a u indijskoj hrani je zovu "kraljicom sjemenki" i "zlatnom hranom".

Iako se obično svrstava u žitaricu, kinoa to nije. Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrijednosti kao žitarica, ali u stvari spada u porodicu trave. Kinoa pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla, ali ima krizu identiteta.

Njeno porijeklo vodi se sa Anda u Južnoj Americi i hiljadama godina unazad se tretira kao posebna hrana. Prepuna je zdravih minerala i vitamina i u sebi sadrži mononezasićene masti koje su dobre za zdravlje srca, zatim antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi.

U sebi zadrži mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum te vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.

Ovu namirnicu biljenog porijekla koriste Novak i Jelena u zamjenu za meso.

Treba naglasiti da kinoa smanjuje rizik od dijabetesa, snižava holesterol, kontroliše krvni pritisak, a takođe i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf)

Komentari (4)

PODRZAVAM DJOKOVICE, BRAVO , MNOGO TOGA SAM NAUCILA OD NJIH I UVELA U SVOJU ISHRANU.

Snezana

Obožavam ih, divim im se, ne sumnjam i Noletov briljantan um, veoma mi odgovara takva ishrana....
Za one koji misle da je to vrlo skupo, greše.
Jeftinije je od mesa.
Beskrajno sam ponosna što imamo takve ljude

Nada Jovanovicm

Sve je to lepo...samo jos da "nabavimo" par hiljada eura mesecno....sitnica za siroke narodne mase....

Branko Rankovic

Divni ljudi porodica Djokovic koliko ih treba gotovo u svemu slijediti jer imaju savrseni pogled na zivot i trebali bi imati puno vise prostora u medijima za koje znamo /cast izuzecima/kome i zasto sluze.

Zeljko Rimaj
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak