Pržena hrana tiho ubija: Istraživanja otkrila koja su jela najopasnija

Nije tajna da pržena hrana nije dobra za ljudski organizam. Međutim, novo istraživanje je dovelo do dokaza koji pojašnjavaju koliko je zapravo opasan uticaj takve vrste hrane i na koji način konkretno utiče na zdravstveno stanje.

Pržena hrana tiho ubija: Istraživanja otkrila koja su jela najopasnija

"Ljudi znaju da pržena hrana može dovesti do nepovoljnih zdravstvenih ishoda, ali postoji vrlo malo naučnih dokaza koji demonstriraju kakvi su dugoročni ishodi jedenja pržene hrane", kaže dr. Wei Bao, asistent profesor epidemiologije sa Univerziteta Iowa i odsjeka za javno zdravstvo, koji je ujedno i koautor cijele studije.

Upravo ovo istraživanje je dokazalo povezanost konzumiranja pržene hrane sa ukupnom smrtnošću, a radilo se o sljedećem:

Istraživači su koristili bazu podataka prikupljanu tokom 20 godina i koja je obuhvatila skoro 107.000 osoba, žena životne dobi od 50 do 79 godina. Sve one su bile dio "Inicijative za zdravlje žena", studije koja je detaljno ispitivala prehrambene navike tokom 1990-ih godina. Njihovo zdravlje je praćeno od strane istraživača sve do 2017. godine, a tokom tog perioda 31.500 ispitanica je preminula.

Upravo svi ti podaci predstavljali su odličnu polaznu tačku za izvođenje ozbiljnih i vrijednih zaključaka.

Ono što je konkretno zaključeno, a tiče se pržene hrane jeste to da osobe koje dnevno jedu najmanje jedan obrok pržene hrane, imaju 8 posto veći rizik od prijevremene smrti. Također 8 posto veći rizik imaju i od smrti uzrokovane konkretno nekom od kardiovaskularnih oboljenja.

Pržena piletina i riba su čvrsto vezane za slučajeve rane smrti, čak i više od svih ostalih vrsta pržene hrane. Iako se zna da prženi krompirići važe za mnogostruko opasniju hranu od prženog bijelog mesa, razlog većeg uticaja na smrtnost je vjerovatno taj što se mnogo češće nalazi na trpezi od pomfrita i sličnih namirnica.

Iako su svi navedeni podaci dobijeni analizom grupe starijih žena, dr. Bao ističe čvrsto uvjerenje da se isto odnosi i na ostale dobne i polne skupine: "Nemamo nikakav razlog zašto bi smatrali da su efekti drugačiji u odnosu na dob, ili čak spol. Pretpostavljam da se isto odnosi i na mlađe žene, pa čak i muškarce", zaključio je koautor ovog istraživanja.

Značajan faktor kod pripreme pržene hrane i način spremanja i posebno tip ulja koje se koristi prilikom prženja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak