Puna proteina i jednostavna za pripremu: Zašto je leća idealan dodatak ishrani?

Pomaže u kontroli apetita

Leća je bogata vlaknima i odličan je izvor biljnih proteina. Može biti crvene, zelene, smeđe, žute i crne boje, te je izuzetno laka za pripremiti i nije skupa.

Puna proteina i jednostavna za pripremu: Zašto je leća idealan dodatak ishrani?
Unsplash

Ovo je namirnica koja obiluje hranjivim sastojcima poput proteina, masti, ugljikohidrata, vlakana, selena, željeza i folata. Evo još nekoliko zdravstvenih prednosti leće zbog kojih ćete je zavoljeti:

Zdravo srce

Leća je bogata vlaknima, folatima i kalijem što je čini izvrsnim izborom za zdravo srce. Ovi hranjivi sastojci mogu biti korisni u upravljanju krvnim pritiskom i holesterolom, te su odličan izvor energije, željeza i vitamina B1.

Smanjuje rizik od nekih hroničnih bolesti

Studije pokazuju da redovito konzumiranje leće smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, raka i srčanih bolesti. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih spojeva koji se nazivaju fenoli - leća je među najbolje rangiranim mahunarkama po sadržaju fenola. Stoga ne čudi što se leća može pohvaliti antioksidativnim, antibakterijskim, protuvirusnim i protuupalnim učinkom te je korisna za srce i kardiovaskularno zdravlje.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Mahunarke imaju nizak glihemijski indeks a leća nije ništa drugačija. Glihemijski indeks usporava brzinu oslobađanja energije koja opskrbljuje krvotok. To pomaže u poboljšanju upravljanja šećerom u krvi. Visok sadržaj vlakana čini ih odličnim za one koji žele smršati i lakše kontrolisati apetit.

Zdrava probava

Leća je posebno bogata prebiotičkim vlaknima koja potiču probavnu funkciju i pomažu u rastu korisnih crijevnih bakterija koje su toliko važne za naše zdravlje. Ishrana bogata vlaknima povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od raka debelog crijeva.

Izvor proteina

Leća je bogat izvor proteina što ih čini izvrsnom alternativom mesu ili ribi. Čak trećina kalorija iz leće dolazi iz bjelančevina. Leća ima i esencijalne kiseline poput metionina i cisteina. Lako je možete kombinovati s rižom ili pšenicom.

Je li leća sigurna za sve?

Za većinu ljudi leća je zdrav dodatak uravnoteženoj ishrani. Vrijedi napomenuti, međutim, da kao i ostale mahunarke, leća sadrži prirodne spojeve koji se obično nazivaju „protuhranjivima“. To uključuje fitinsku kiselinu koja se veže s hranjivim tvarima poput željeza i cinka, što nam otežava mineralnu apsorpciju. Sadržaj fitinske kiseline u leći zapravo je manji od onog u kukuruzu, pšenici i soji.

Pored toga, neke osobe mogu iskusiti alergiju na leću, stoga ako ste alergični na druge mahunarke, poput slanutka, veća je vjerovatnost da ćete biti alergični i na leću.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak