Kakao je danas poznat po važnoj ulozi koju ima u proizvodnji čokolade. Brojna istraživanja otkrivaju da kakao zapravo sadrži dosta značajnih spojeva koji mogu biti korisni za zdravlje.
Slatko i zdravo: Kako kakao pomaže vašem zdravlju?
Zdravstvene prednosti kakaaBogat je polifenolima
Polifenoli su antioksidanti koji se prirodno nalaze u hrani poput voća, povrća, čaja, čokolade i vina. Povezani su s brojnim zdravstvenim blagodatima, uključujući smanjenu upalu, bolji protok krvi, niži krvni pritisak i poboljšanu razinu holesterola i šećera u krvi. Kakao je jedan od najbogatijih izvora polifenola. Posebno obiluje flavanolima, koji imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje.
Može smanjiti visoki krvni pritisak
Kakao u prahu i u obliku tamne čokolade možda može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Smatra se da flavanoli u kakau poboljšavaju nivo azotnog oksida u krvi, što može poboljšati funkciju krvnih žila i smanjiti krvni pritisak.
Može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara
Pored snižavanja krvnog pritiska, čini se da kakao ima i druga svojstva koja mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Kakao bogat flavanolom poboljšava nivo azotnog oksida u vašoj krvi, koji opušta i širi vaše arterije i krvne sudove i poboljšava protok krvi. Utvrđeno je i da kakao smanjuje "loši" LDL holesterol, ima učinak razrjeđivanja krvi sličan aspirinu, te da poboljšava šećere u krvi i smanjuje upalu.
Polifenoli poboljšavaju protok krvi u vašem mozgu i funkciji mozga
Nekoliko studija otkrilo je da polifenoli, poput onih u kakau, mogu smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poboljšavanjem funkcije mozga i protoka krvi. Flavanoli utječu na proizvodnju azotnog oksida koji opušta mišiće krvnih žila, poboljšavajući protok krvi i opskrbu mozga.
Može poboljšati raspoloženje i simptome depresije
Pored pozitivnog utjecaja kakaa na mentalnu degeneraciju povezanu s godinama, njegov učinak na mozak može poboljšati raspoloženje i simptome depresije. Pozitivni učinci se povezuju sa sadržajem kofeina i prirodnim stabilizatorom raspoloženja u kakau koji povećava izlučivanje serotonina. Pijenje napitaka s visokim sadržajem polifenola poboljšava smirenost, zadovoljstvo i ukupno zdravlje.
Flavanoli mogu poboljšati simptome dijabetesa tipa 2
Iako prekomjerna konzumacija čokolade sigurno nije dobra za kontrolu šećera u krvi, kakao u stvari ima neke antidijabetičke učinke. Studije u epruvetama pokazuju da flavanoli u kakau mogu usporiti probavu i apsorpciju ugljikohidrata u crijevima, poboljšati lučenje insulina, smanjiti upalu i stimulisati unos šećera iz krvi u mišiće.
Može pomoći u kontroli težine
Iako zvuči pomalo paradoksalno, unos kakaa, čak i u obliku čokolade, može vam pomoći u kontroli tjelesne težine. Smatra se kako kakao može pomoći u regulaciji korištenja energije, te smanjuje apetit i povećava oksidaciju masti i osjećaj sitosti.