Dinja je izuzetno zdravo voće u kojem mnogi uživaju tokom ljetnog perioda.
Sve prednosti dinje za naše zdravlje
Idealna ljetna poslasticaOva voćka je puna hranjivih sastojaka koji su važni za našu ishranu, te mogu imati brojne koristi za zdravlje. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko zdravstvenih prednosti dinje za zdravlje:
Beta karoten
Dinja je puna beta karotena, Ovo je vrsta karotenoida - pigmenta koji voću daju specifične boje. Beta karoten se u našem tijelu pretvara u vitamin A, te djeluje kao jak antioksidans koji nam pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji napadaju ćelije u našem tijelu.
Pune vitamina C
Dinja je bogata antioksidansom vitaminom C. Ovaj vitamin je važan za zdravlje krvnih sudova, hrskavice, mišića i kolagena. Osim toga, efikasan je u borbi protiv brojnih bolesti, poput raka, astme, dijabetesa i slično.
Folati
Folat je poznat i kao vitamin B9. Folna kiselina je pojam koji se koristi za suplemente, a folat je termin koji se koristi kada je određeni dodatak prirodno prisutan u hrani. Hrana bogata folatima može smanjiti rizik od različitih vrsta karcinoma i smanjiti gubitak pamćenja zbog starenja.
Hidratacija
Kao i većina voća, dinja je bogata vodom, te sadrži gotovo 90% vode. Jedenje dinje nam pomaže da ostanemo hidrirani tokom ljeta, što je važno za zdravlje srca. Kada smo pravilno hidrirani, naše srce ne mora toliko naporno raditi kako bi pumpalo krv. Dobra hidratacija je korisna za varenje, zdravlje bubrega i krvni pritisak.
Vlakna
Zdravstvene koristi vlakana nadilaze prevenciju zatvora. Dijeta bogata vlaknima može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Može biti korisna i za gubitak kilograma, obzirom da nam vlakna daju osjećaj sitosti.
Kalijum
Dinja je bogata kalijumom. Ovaj važni mineral nam pomaže u održavanju prave ravnoteže vode između ćelija i tjelesnih tekućina. Kalijum je također važan za zdravlje živaca, te za pravilnu kontrakciju mišića.
Vitamini i minerali
Dinja je bogata proteinima, vitaminima i mineralima, uključujući:
- Vitamin K
- Niacin
- Holin
- Kalcijum
- Magnezijum
- Fosfor
- Cink
- Bakar
- Mangan
- Selen