Trebate li guliti tikvice?

S korom ili bez?

Recepti od tikvica su izuzetno popularni i jednostavni. Tikvice se mogu koristiti na toliko različitih načina.

Trebate li guliti tikvice?
Pexels

Ipak, mnogim osobama je ovo i dalje neobičan sastojak. Možda se pitate da li ih trebate oguliti prije prženja i kako ih je najbolje pripremati?

Treba li guliti tikvice?

Meso tikvica je zapravo oko 95% vode. To znači da se u osnovi svi nutrijenti i vitamini ovog ukusnog zelenog povrća nalaze u kori. Iz tih razloga se savjetuje da ne gulite tikvice prije nego što ih spremite, bilo da ih planirate peći, pržiti ili pripremati na neki drugi način. Važno je, međutim, naglasiti kako se ponekad tikvice prekrivaju voskom kako bi duže trajale, stoga ih definitivno dobro isperite prije kuhanja. Osim voska, na kori tikvica mogu biti i pesticidi. Zbog toga je važno da temeljito operete namirnicu.

Ukus

Koža tikvica može biti ukusna u pečenim proizvodima, ali ako ste osoba kojoj smetaju specifične strukture, možda biste onda trebali oguliti tikvice prethodno. Dakle, ovo ovisi od vas.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak