Od svih zdravih lisnatih zelenila, kelj je vjerovatno najpopularniji. Ovo je definitivno jedna od najzdravijih i najhranjivijih namirnica koje postoje. Kelj je prepun svih vrsta korisnih spojeva, od kojih neki imaju moćna ljekovita svojstva.
Zašto je kelj odličan za zdravlje?
Odličan izvor vitamina C
Kelj je među najhranjivijim namirnicama na planeti
Jedna šoljica sirovog kelja (oko 67 grama) sadrži:
- Vitamin A: 206% DV (dnevne vrijednosti)
- Vitamin K: 684% DV
- Vitamin C: 134% DV
- Vitamin B6: 9% DV
- Mangan: 26% od DV
- Kalcijum: 9% DV
- Bakar: 10% DV
- Kalijum: 9% DV
- Magnezijum: 6% DV
- Također sadrži 3% ili više DV za vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin).
Kelj je pun snažnih antioksidansa
Kelj je, kao i ostalo lisnato zelje, vrlo bogat antioksidansima. To uključuje beta-karoten i vitamin C, kao i razne flavonoide i polifenole. Antioksidanti su supstance koje pomažu u suzbijanju oksidativnog oštećenja slobodnim radikalima u tijelu. U kelju se nalaze mnogi moćni antioksidanti, uključujući kvercetin i kempferol, koji imaju brojne blagotvorne učinke na zdravlje.
Odličan je izvor vitamina C
Vitamin C važan je vodotopivi antioksidans koji služi mnogim vitalnim funkcijama u ćelijama tijela. Na primjer, neophodan je za sintezu kolagena, najrasprostranjenijeg strukturnog proteina u tijelu. Kelj je odličan izvor vitamina C, te sadrži oko 4,5 puta više vitamina C od špinata.
Može pomoći u snižavanju holesterola
Holesterol ima mnoge važne funkcije u tijelu. Na primjer, koristi se za stvaranje žučnih kiselina, a to su supstance koje pomažu tijelu da probavi masti. Jetra pretvara holesterol u žučne kiseline, koje se zatim oslobađaju u probavni sistem kad god jedete masniji obrok. Kad se sva mast apsorbira i žučne kiseline odsluže svoju svrhu, one se ponovo apsorbiraju u krvotok i ponovo koriste. Supstance nazvane sekvestranti žučnih kiselina mogu vezati žučne kiseline u probavnom sistemu i spriječiti njihovo ponovno apsorpciju. Ovo smanjuje ukupnu količinu holesterola u tijelu. Kelj zapravo sadrži sekvestrante žučnih kiselina, koji mogu smanjiti nivo holesterola. To bi vremenom moglo dovesti do smanjenog rizika od srčanih bolesti.
Odličan izvor vitamina K
Vitamin K je važan nutrijent. Apsolutno je neophodan za zgrušavanje krvi, jer aktivira određene proteine i daje im sposobnost da vežu kalcijum. Kelj je odličan izvor ovog vitamina, te jedna šoljica sadrži gotovo 7 puta veću dozu od preporučenog dnevnog unosa.