Rotkvice možda nisu najpopularnije povrće, ali su definitivno jedna od zdravijih opcija.
Zdravstvene prednosti rotkvica za vas
Zdrava i raznovrsna grickalicaOvo podcijenjeno korijensko povrće je prepuno hranjivih sastojaka. Konzumiranje rotkvica vam može pomoći da spriječite neka opasna zdravstvena stanja. Body.ba vam u nastavku objašnjava zašto su rotkvice korisne za vas:
Nizak sadržaj kalorija
Porcija narezanih rotkvica u jednoj šoljici sadržala bi izuzetno malo kalorija. Stoga ovo ukusno povrće neće sabotirati vašu ishranu. Ovo je savršen hrskavi međuobrok kada osjetite žudnju za grickalicama. Rotkvice su dobar izvor vitamina C. Ovo je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u vašem tijelu, te pomaže u sprječavanju oštećenja ćelija uzrokovanih starenjem, nezdravim načinom života i toksinima iz okoline.
Rotkvice sadrže male količine:
- Kalijuma
- Folata
- Riboflavina
- Niacina
- Vitamina B-6
- Vitamina K
- Kalcijuma
- Magnezijuma
- Cinka
- Fosfora
- Bakra
- Mangana
- Natrijuma
Antikancerogena svojstva
Rotkvica sadrži spojeve koji se razgrađuju u izotiocijanate u kombinaciji s vodom. Izotiocijanati pomažu u čišćenju tijela od supstanci koje uzrokuju rak i sprječavaju razvoj tumora.
Zdrav probavni sistem
Porcija rotkvice od 1/2 šoljice daje vam 1 gram vlakana. Jedenjem nekoliko porcija svakog dana možete postići vaš dnevni preporučeni unos vlakana. Vlakna pomažu u sprječavanju konstipacije, te pomažu otpadu da se kreće kroz vaša crijeva. Vlakna vam također mogu pomoći u kontroli šećera u krvi, a povezana su i s gubitkom kilograma i nižim holesterolom.