DrugaCHIA torta bez pečenja

Premium puding Vanilija i chia Dolcela savršen je odabir za nova ukusna iznenađenja na vašem stolu, stoga uživajte jer ovo je sasvim drugaCHIA torta.

DrugaCHIA torta bez pečenja

Sastojci

Za podlogu:

280 g keksa (s maslacem i bademom)
1 žlica Džema od marelica Podravka
4 žlice tople vode
80 g maslaca

Za kremu:

1 Premium puding Vanilija i chia Dolcela
70 g šećera
350 ml mlijeka
2 žumanjka
120 g maslaca
500 g mascarpone sira
4 banane

Za šaum:

3 bjelanjka
1 Vanilin šećer Dolcela
70 g šećera u prahu
1 žličica limunova soka

Priprema

https://www.youtube.com/watch?v=2lhHO3W8McA

1. Za podlogu, mljevenim keksima dodajte džem pomiješan sa toplom vodom i promiješajte. Zatim dodajte otopljeni maslac, promiješajte te ravnomjerno rasporedite u nauljen kalup za torte Ø24 cm.

2. Smjesu utisnite žlicom da dobijete podlogu i stavite u hladnjak dok pripremate kremu. Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i razmutite u malo mlijeka. Dodajte žumanjke i promiješajte.

3. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre, umiješajte razmućeni prašak za puding i miješajući kuhajte na laganoj vatri da se zgusne.

4. Kuhani puding izlijte u drugu posudu i uz povremeno miješanje pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte maslac sobne temperature. Dodajte mascarpone i izmiješajte da dobijete kremu.

5. Na podlogu u kalupu nanesite 1/3 kreme, preko nje rasporedite u jednom sloju 1/2 količine banana narezanih na ploške. Nanesite sloj kreme pa opet banane.

6. Završite slojem kreme, poravnajte i stavite u hladnjak oko 2 sata da se dobro ohladi. Ohlađenoj torti skinite obod kalupa.

7. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a zatim uz miješanje postupno dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i limunov sok.

8. Tučene bjelanjke (šaum) nanesite površini torte tako da dobijete vrhove. Pomoću slastičarskog brenera spalite vrhove.

9. Isti efekt postići ćete ako kolač stavite na najgornju rešetku, ispod grijača u pećnicu zagrijanu na 250 °C oko 3 minute da dobijete smećkastu boju na vrhovima.

10. Kad ste dobili lijepe vrhove, kolač odmah stavite u hladnjak.

Posluživanje

Poslužite rashlađeno.

Savjet

Vrhove na površini torte nanesite uz pomoć slastičarske vrećice ili jednostavno, tučene bjelanjke nanesite na površinu torte i pomoću žlice načupajte da dobijete vrhove. Tortu držite u hladnjaku do posluživanja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak