Dvostruko čokoladna torta s jagodama

Hladan kolač poslužite najmilijima uz posebne zajedničke trenutke. Jer ništa ne govori - ljubav, kao kombinacija jagode i čokolade.

Dvostruko čokoladna torta s jagodama

Sastojci

Za biskvit:

3 jaja

90 g šećera

1 Burbon vanilija šećer Dolcela

70 ml slatkog vrhnja

20 g Kakaa u prahu Dolcela

30 g Glatkog brašna Podravka

1 žličica Praška za pecivo Dolcela

Za kremu:

200 ml slatkog vrhnja

150 g čokolade za kuhanje

400 ml mlijeka

1 Parfe krema čokolada Dolcela

Za ganache:

100 g čokolade za kuhanje

100 ml slatkog vrhnja

150 g svježih jagoda

čokoladni listići za posipanje

Priprema

1. Bjelanjke odvojite od žumanjaka i istucite ih u snijeg. Kad dobijete čvrsti snijeg postupno umiješajte pola količine šećera.

2. Žumanjke, preostali šećer i burbon vanilija šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte slatko vrhnje, a zatim brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.

3. Na kraju u smjesu lopaticom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za tortu Ǿ 24 cm.

4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 25 minuta. Ohlađeni biskvit ostavite u kalupu kao podlogu.

5. Za kremu, čokoladu za kuhanje otopite u zagrijanom slatkom vrhnju, a zatim je ohladite. Obod kalupa u kojem je biskvitna podloga lagano premažite uljem. Uz stjenke kalupa posložite tanke ploške jagoda.

6. U hladno mlijeko dodajte pripremljenu čokoladu i sadržaj vrećice parfe kreme čokolada, pa električnom miješalicom miješajte da dobijete kremu.

7. Pripremljenu kremu odmah ravnomjerno rasporedite u kalup. Poravnajte i stavite u hladnjak na hlađenje oko 1 sat. Nakon hlađenja skinite kalup.

8. Za ganach, natrganu čokoladu prelijte slatkim vrhnjem koje ste zagrijali do vrenja. Ostavite nekoliko minuta stajati, a zatim miješajte da se čokolada otopi.

9. Pričekajte da se čokolada malo otopi, pa je pažljivo prelijte preko kolača tako da dobijete curke.

https://www.youtube.com/watch?v=UyHMnK1Vl8o

Posluživanje

Kolač ohladite, a prije posluživanja po površini rasporedite narezane jagode i čokoladne listiće.

Savjet

Ukoliko volite niže torte koristite kalup Ǿ 26 cm.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak