Bademovo mlijeko je s razlogom omiljeno, kako sladokuscima tako i ljubiteljima zdrave ishrane.
Kako napraviti bademovo mlijeko u sopstvenoj režiji
Recept koji ćete zavoljetiIako se sve masovnije pojavljuje u trgovinama, može se napraviti i u sopsvenoj režiji. Za to je potrebno malo volje i izdvojenog vremena, kao i Nutribullet ekstraktor koji će obaviti najteži dio posla.
Sastojci
1. dan
150 gr sirovih badema
1/2 kašičice soli
1/2 l prokuhane i ohlađene vode za potapanje badema
2. dan
1 l prokuhane i ohlađene vode za pravljenje mlijeka
4 hurme
1 kašika vanila ekstrakta
Priprema
1. korak
Sirove bademe potopite uveče u 1/2 l filterisane hladne vode i dodajte 1/2 kašičice soli. Promiješajte.
2. korak
Sutradan isperite bademe pod hladnom vodom. Bademi će se preko noći udvostručiti, jer će se napiti vode i nabubriće.
3. korak
U veću čašu od Nutribulleta stavite pola količine badema, nalijte sa pola količine pripremljene vode za pravljenje mlijeka, dodajte 2 hurme i pola pripremljene količine vanila ekstrakta.
4. korak
Zatvorite veću čašu od Nutribulleta sa krstatstim sječivom, zategnite, pa stavite da se ekstrahuje oko 1 minut. Sačekajte da se zaustavi, pa skinite.
5. korak
Pripremite dublju posudu, stavite na nju cjediljku, a preko nje gazu ili trouglastu maramu iz prve pomoći. Sipajte dobijenu masu preko gaze.
6. korak
Ponovite postupak sa ostatkom materijala. Neće vam sve lako proći kroz gazu, pa malo promiješajte kašikom. Nakon toga, sakupite gazu u paketić, pa stišćite da se masa što bolje ocijedi. Kada ste je potpuno ocijedili, sipajte mlijeko u boce za koje imate poklopac. Dobro ih zatvorite, pa stavite u frižider da se domaće mlijeko od badema dobro ohladi. Trebalo bi da izdrži u frižideru oko 3-4 dana.
Prije upotrebe, bademovo mlijeko uvijek promućkati, zbog toga što komadići badema često formiraju talog na dnu boce.
Kako biste dobili najviše od života potrebno je da dobijete najviše iz hrane, zato naručite svoj Nutribullet ekstraktor na: http://links.delimano.ba/c/19729044