Musaka je grčko jelo koje se tradicionalno priprema od patlidžana, ali se u našim krajevima on radije zamijeni mljevenim mesom.
Kako pripremiti musaku?
Mnogima omiljeno jelo
Za pripremu musake nije potrebno mnogo vremena, ali ni mnogo novca što su razlozi zbog kojih je mnogima jedno od omiljenih jela. Sastojke za pravljenje musake pretežno već imate u kuhinji, a potrebno vam je:
- 800 g krompira (kojeg možete zamijeniti patlidžanom)
- 400 g mljevenog mesa
- 1/2 glavice crveni luk
- papar, sol po želji
- ulje ili mast
- začinska crvena paprika
- 3 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice vrhnja
Priprema:
Luk nasjeckajte i prepržite ga, na njega dodajte meso, papriku, sol i papar. Dinstajte dok meso ne omekša.
Krompir ogulite i izrežite na ploške.
Namastite posudu za pečenje i posložite red krompira (posolite), te dodajte malo mesa.
Ponavljajte postupak i završite s krompirom.
Jaja pomiješajte sa mlijekom i vrhnjem, posolite i prelijte musaku.
Zagrijte rernu na 200 stupnjeva.
Musaku prekrijete folijom i pecite oko sat vremena. Posljednjih 15 minuta maknite foliju kako bi sve dobilo lijepu boju.