Kako pripremiti musaku?

Mnogima omiljeno jelo

Musaka je grčko jelo koje se tradicionalno priprema od patlidžana, ali se u našim krajevima on radije zamijeni mljevenim mesom.

Kako pripremiti musaku?
Foto: Unsplash

Za pripremu musake nije potrebno mnogo vremena, ali ni mnogo novca što su razlozi zbog kojih je mnogima jedno od omiljenih jela. Sastojke za pravljenje musake pretežno već imate u kuhinji, a potrebno vam je:

- 800 g krompira (kojeg možete zamijeniti patlidžanom)
- 400 g mljevenog mesa
- 1/2 glavice crveni luk
- papar, sol po želji
- ulje ili mast
- začinska crvena paprika
- 3 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice vrhnja

Priprema:

Luk nasjeckajte i prepržite ga, na njega dodajte meso, papriku, sol i papar. Dinstajte dok meso ne omekša.
Krompir ogulite i izrežite na ploške.
Namastite posudu za pečenje i posložite red krompira (posolite), te dodajte malo mesa.
Ponavljajte postupak i završite s krompirom.
Jaja pomiješajte sa mlijekom i vrhnjem, posolite i prelijte musaku.
Zagrijte rernu na 200 stupnjeva.
Musaku prekrijete folijom i pecite oko sat vremena. Posljednjih 15 minuta maknite foliju kako bi sve dobilo lijepu boju.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak