Proteinska torta sa sirom

Tri zdrave varijacije

Većina ljudi voli dezerte. Nažalost, većina je puna šećera, zasićenih masti i refiniranih karbohidrata, te tako uništava vaše pokušaje da ostanete mršavi i zdravi. S toga su se osmislili načini kako napraviti desert da zadovoljava nutrističke zahtjeve i da ljudi ostanu na dobrom putu u ostvarenju fitness ciljeva.

Proteinska torta sa sirom

Predstavit ćemo vam proteinsku tortu od sira. Prazne kalorije su zamjenjene zdravim sastojcima i dodani su proteini da pomognu gradnji mišića, bez žrtvovanja dobrog okusa. Dobitna kombinacija.

Zdrava proteinska torta od sira

Većina torti od sira je prepuna šećera što sabotira i najstriktiniju dijetu. Eliminisanje toga što većina torti od sira ima značajno smanjuje karbohidrate i kalorije, što čini tortu od sira pogodnijom za svaku dijetu.

Još jedan način da smanjite ukupan broj kalorija jest da koristite mnogo masti, odnosno nemasne mliječne proizvode.. koristeći sastojke koji imaju mnogo masti odmah povećava kalorije, a s tim ne mora nuditi bolji okus. Smanjite količinu masti, smanjili ste i kalorije.

Jedan sastojak kojeg manjka u većini poslastica je protein. Dodavanje whey proteina je jednostavno i ne mijenja okus mnogo ako uradite postupak ispravno.

Slijedi nekoliko primjera nutritivnih profila ove torte i „drugih“.

Visokoproteinska torta od sira Regularna torta od sira na njujorški način Torta od sira sa puterom od kikirikija (jedan komad)
Kalorija po porciji 208 450 930-1100
Masti 2.5 32 59
Zasićene masti 2 13.5 30
Karbohidrati 15 25 93
Šećer 3 22 72
Vlakna <1 <1 4
Proteini 31 6 17

Sastojci

  • Nemasni krem sir (350 gr)
  • Jogurt (300ml)
  • Dva cijela jaja
  • 1-2 kašike stevije
  • ¼ šolje mlijeka
  • 1.5 mjerica whey proteina
  • Jedna kašika vanile
  • Sol

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 325°
  • Omekšajte krem sir u velikoj posudi sa kašikom
  • Dodajte jaja i stevia i izmiješajte mikserom
  • Dodajte ostatak sastojaka i nastavite miješati naredne 2-3 minute
  • Stavite u posudu za pečenje sa pomoćnim papirom za kuhanje za dobre rezultate
  • Kuhajte na 325°25 minuta, onda smanjite na 200°, i nastavite peći naredni sat.
  • Ostavite da se ohladi u frižideru 4-5 sati, dodajte poljev i to je to.

3 vrste

Ako obična tradicionalna torta od sira nije vaša želja, postoji beskonačno mnogo mogućnosti da poboljšate tortu sa odličnim zdravim dodacima.

  • Bundava – sve što trebate jest dodati još par sastojaka. Sadržaj budave iz konzerve, jedna kašika cimeta, krema od lješnjaka i preljeva za pitu od bundave.
  • Jagode – za ovaj klasik samo trebate zamijeniti whey protein od jaogde i poslužite sa svježim jagodama ili drugim bobičastim voćem.
  • Čokolada i puter od kikirikija – za ovu vrstu koristite čokaldu u prahu i dodate 1 kašiku stopostotnog kakaa u prahu i putera od kikirikija. Stavite puter preko svježe kriške torte.

Ovo su neki prijedlozi koje možete koristiti.

Komentari (2)

*ideji

Lilly

Ovo je super, hvala na ideju ;)

Lilly
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak