Savršen obrok: Fit lazanje od tikvica

Keto obrok

Fit lazanje, o čemu se radi? O “lazanjama” s tikvicama koje igraju ulogu tjestenine, a samim time sadrže i puno manji udio ugljikohidrata, za one koji se nastoje hraniti po principima “low carb” ili keto dijete - ili jednostavno žele isprobati nešto drugačije. Svi volimo lazanje, ali inače se radi o poprilično kaloričnoj hrani. To nije slučaj i s lazanjama čiji recept donosimo u nastavku, a koje su lagane, niskokalorične, poprilično zdrave, ali i preukusne

  • Sastojci:
  • 3 velike tikvice
  • 450 g sjeckanih rajčica iz limenke
  • 400 g mljevene puretine
  • 150 g šampinjona (narezanih na ploškice)
  • Malo maslinovog ulja
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1/2 žličice timijana ili bosiljka, po želji
  • 200 g špinata
  • 200 g grčkog jogurta
  • 200 g (light) mozzarelle

Priprema:

  • Tikvice narežite na ploške, debljine oko pola centimetra. Pećnicu zagrijte na 200°C stupnjeva, a 2 velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Ploške tikvica poslažite u limove i pecite oko 4 minute sa svake strane pa izvadite da se ohlade.
  • U većoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja te na njemu popržite luk narezan na sitno i usitnjen češnjak. Dinstajte par minuta pa dodajte mljevenu puretinu i dinstajte dodatnih 5 minuta. Dodajte šampinjone rezane na ploškice pa pržite još kratko.Od pelata odvojite 2-3 velike žlice u manju posudu, a ostalo dodajte u tavu i promiješajte s mesom i ostalim sastojcima. Poklopite i pustite još 5-10 minuta da se pirja. Zatim posolite, popaprite i dodajte malo timijana. Maknite s vatre.
  • Špinat narežite na manje komade  i stavite u posudu pa ga prelijte grčkim jogurtom te promiješajte. Začinite solju i paprom.
  • Kalup za lazanje lagano namastite s malo ulja te na dno stavite 2 žlice pelata (koje ste ranije odvojili) pa složite red pečenih tikvica, pola umaka s mljevenim mesom te pola jogurta sa špinatom. Na to ponovo stavite red tikvica, red preostalog mesa i red preostalog jogurta sa špinatom.
  • Završite slojem preostalih tikvica. Povrh još posložite na ploške narezanu mozzarellu i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok sir ne dobije zlatnu boju i sve se lijepo ne zapeče.   

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak