Snježnobijela rolada

I slastica može odisati elegancijom zato pripremite ovu snježnobijelu roladu s bobičastim voćem i kremom od vanilije te se prepustite uživanju u nezamjenjivim zalogajima jednostavnog deserta.  

Snježnobijela rolada

Sastojci
 

6 bjelanjaka
200 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 žličica limunova soka ili bijelog octa
1 žlica Gussnela Dolcela
Za nadjev:
1 Šlag krema okus vanilija Dolcela
125 ml mlijeka
60 g mascarponea
150 g Marelica iz kompota
50 g bobičastog voća (borovnica, kupina, jagoda)

Priprema


1.
Bjelanjke miješajte električnom miješalicom da dobijete čvrsti snijeg.
2.
Neprekidno miksajući , po malo dodajte vanilin šećer u prahu. Na kraju umiješajte limunov sok i Gussnel.
3.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 °C 20-25 minuta. Biskvit ohladite na papiru.
4.
Hladnom mlijeku dodajte prašak za kremu i miješajte električnom miješalicom dok krema ne postane gusta, pa dodajte mascarpone i još kratko izmiksajte.
5.
Biskvit preokrenite, maknite papir za pečenje i premažite ga kremom po cijeloj površini. Po dužini na jednom dijelu složite marelice narezane na polovice i bobičasto voće te od te strane savijte u roladu. Roladu ostavite u hladnjaku 1-2 sata da se stisne.
Posluživanje
Ohlađenu roladu pospite kokosovim brašnom, narežite i poslužite.

Savjet
Umjesto mlijeka, za pripremu kreme možete koristiti slatko vrhnje i malo kokosova brašna ili kokosovo mlijeko. Na taj će način ova fina rolada dobiti i egzotični okus kokosa.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak