Popularno i među nogometašima: Opasna supstanca stvara zavisnost brže od droge i izaziva rak

Vrećica nikotina "snus" koji je sve popularniji među tinejdžerima može da izazove zavisnost koja ima jačinu kao i heroin, upozoravaju stručnjaci.

Popularno i među nogometašima: Opasna supstanca stvara zavisnost brže od droge i izaziva rak

"Snus" je duhanski proizvod u prahu koji se prodaje u vrećicama čaja, a djeca ga i sa 15 godina koriste utrljavanjem u desni ili ga šmrču.

Ono što je zabrinjavajujće snus košta šest do 10 eura i lako je dostupan. Može da se nabavi u radnjama sa duhanskim proizvodima ili preko društvenih mreža, mada je u nekim zemljama zabranjen.

Prodaja snusa zabranjena je u svim državama članicama Evropske unije, osim u Švedskoj, gdje je i nastao, uz garanciju da neće biti plasiran mimo granica te zemlje.

Posljedice koje može da izazove njegovo korišćenje su dalekosežne, što potvrđuje i direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje prof dr Agima Ljaljević.

Ona upozorava da su dosadašnja istraživanja dokazala da korišćenjem snusa efekat nikotina na centralni nervni sistem ostvaruje djelovanje kao i prilikom korišćenja psiho-aktivnih supstanci (stvara euforiju, budnost, ubrzava puls, ugrožava funkcije vitalnih organa…), kakve su heroin ili kokain.

“Takođe, potvrđeno je da se, kao i u tim slučajevima, vrlo brzo razvija zavisnost od ove supstance. Osim toga, kod mladih upotreba ovih proizvoda predstavlja uvod za upotrebu drugih psiho-aktivnih supstanci, takozvanih teških droga”, upozorava Ljaljević.

Ističe da, osim toga, korisnici snusa, mogu da imaju vrlo opasne komplikacije po zdravlje, kao što su problemi sa zubima, što može rezultirati gubitkom zuba i potpornog aparata. Mogu se, kako navodi Ljaljević, javiti infekcije i rane u ustima, infekcije grla, jezika, krvarenje iz nosne duplje, problemi sa kardiovaskularnim sistemom (poremećaj rada srca, čak i do smrti), pojave malignih bolesti u nosnoj šupljini, usnoj šupljini, ždrijelu i drugim organima.

Mlađi su ti koji najviše konzumiraju ono što se nekada smatralo "novom drogom za nogometaše". Izgledaju kao jednostavne pastile, ali su prava nikotinska bomba čija je kupnja i prodaja uveliko zabranjena.

Postala je uobičajena među sportistima, naročito nogometašima jer pomaže u kontroli razine tjeskobe i stresa prije utakmice, ali veliki je problem što je ova tvar izravno povezana s razvojem karcinoma usne šupljine.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak