Magle vam naočare kada nosite masku? Evo kako da to spriječite

Mnogim osobama koje nose naočare smeta kada stave zaštitnu masku jer im zamagle, a to se naročtio dešava kada iz hladnije uđete u neku topliju prostoriju.

Magle vam naočare kada nosite masku? Evo kako da to spriječite

Uz to, naočare mogu da zamagle i kada izdahnete topli vazduh koji dolazi u kontakt s naočarama. No, postoje jednostavni trikovi kako da se riješite ovog problema.

1. Oprati naočare

Prije nego stavite naočare, operite ih blagim deterdžentom ili tekućim sapunom, te ih ostavite na vazduhu da se osuše. Ako ste u žurbi, možete ih samo prebrisati krpom.

Istraživači su utvrdili da će na naočarima ostati tanki sloj molekula sapuna, stvarajući prozirnu prevlaku koja inhibira stvaranje magle.

2. Namještanje naočara

Naočare možete pomjreiti na donji dio nosa, tako da će više vazduha strujiti između naočara i maske, a druga opcija je da nosite naočare preko gornje ivice maske.

3. Maramice protiv zamagljivanja

Postoje maramice koje spriječavaju magljenje naočara i neke od njih su namijenjene za jednokratnu upotrebu, a neke su presvučene tkaninom od mikrovlakana i mogu ponovo da se iskoriste.

4. Sprej

Sprejevi koji spriječavaju stvaranje magle takođe su na tržištu i oni stvaraju prozirni film, koji pomaže da se ne stvara magla na naočarama, a takve sprejeve koriste u ronilačkim maskama i sličnoj opremi.

5. Kvačice

Možete potražiti maske koje imaju kvačice za nos, koje će omogućiti da vam maska pravilno prianja na lice i tako će se spriječiti protok toplog daha do naočara.

Ovo su samo neki od načina kako da nosite masku, a da ne dolazite stalno u probleme sa zamagljivanjem naočara. Neki će pak nonstop skidati i brisati stakla naočara svaki put kad zamagle, ali to može biti zaista naporno.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak