Kada je rizik od toplotnog udara najveći?

Budite oprezni na vrućinama

Ljeto je došlo i vrijeme je za aktivnosti na otvorenom. Krema za sunčanje, boca s vodom, sprej za insekte i šešir su u vašoj torbi, ali nažalost, ni naši najbolji napori da ostanemo sigurni na suncu ponekad nisu dovoljni da nas zaštite od opasnih posljedica toplotnog udara.

Kada je rizik od toplotnog udara najveći?

Šta je toplotni udar?

Toplotni udar je ozbiljno stanje kada se temperatura našeg tijela podigne zbog prevelike izloženosti suncu. Naše tijelo na vrućinu reaguje tako što pokušava smanjiti unutrašnju temperaturu kako bi zaštitilo srce i mozak.

Rani znakovi toplotnog udara uključuju vruću, crvenu kožu, vrtoglavicu, mučninu, zbunjenost i gubitak svijesti. Toplotni udar je ozbiljan i obično rezultira odlaskom u bolnicu. Za razliku od toplotne iscrpljenosti, koja se može liječiti sklanjanjem s vrućine i konzumiranjem hladne vode, toplotni udar se ne smije liječiti kod kuće. Ovo stanje može uzrokovati ozbiljna oštećenja mozga, srca, bubrega i mišića, te može biti i fatalno ako se kasni s liječenjem. Kako biste spriječili opasnost od toplotnog udara važno je da znate kada ste u najvećoj opasnosti.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak