Djevojka koja se nikada nije nasmiješila pokušavala više puta da se ubije, sada tvrdi da je sretna

Pronašla svoju sreću

Ima 24 godine i cijeli joj je život uskraćen za ono što ima 99,99 posto drugih ljudi - osmijeh.

Djevojka koja se nikada nije nasmiješila pokušavala više puta da se ubije, sada tvrdi da je sretna

Nakon čak šest pokušaja samoubistva, Tayla Clement (24) pronašla je ozbiljan razlog da nastavi da živi.

Tayla je mlada žena iz Christchurcha na Novom Zelandu koja je rođenja sa stanjem koje doktori nazivaju krivo stopalo. To je nije spriječilo da se bavi plivanjem do svoje 18. godine.

Međutim, njeni su roditelji otkrili, kada je imala samo četiri mjeseca, da nije mogla pomaknuti mišiće lica kada je plakala. Pedijatrijski neurolog Paul Shillito dijagnosticirao joj je Moebiusov sindrom, rijetku kongenitalnu neurološku bolest koju karakterizuje periferna paraliza lica.

Djevojčica se nije mogla nasmiješiti, a roditelji su bili godinama pokušavali nizom estetskih operacija vratiti njen osmijeh, kakav nikada prije nije vidjela.

Sve intervencije nisu uspjele, a djevojka je postala predmetom ogovaranja, maltretiranja i izrugivanja djece i tinejdžera s kojima je dolazila u kontakt.

Neuspjeh operacija doveo je Taylu na rub depresije. U razdoblju 2015.-2016. šest puta je pokušala okončati život zbog invaliditeta.

Na rubu očaja, mlada žena je pronašla svrhu u životu baveći se fitnessom i gubitkom kilograma. Godine 2018. pozvana je na takmičenje u Melbourneu, gdje je postavila svjetski rekord u dizanju utega na državnom prvenstvu Victorian.

Godinu dana kasnije oborila je svjetski rekord, bacanjem od 8,28 metara, na Državnom prvenstvu za paraolimpijske sportiste.

S 19.000 pratitelja na Instagramu, postala je iznimno popularna figura diljem svijeta. Tvrdi da je neuspjeh operacija bio blagoslov jer joj je dao priliku da postane glas i nada za druge osobe s invaliditetom. 

"Prošla godina je bila najsretnije i najemotivnije razdoblje u mom životu. Mislimo da ne može biti bolje. Gledajući unatrag, svakako sam ograničila svoj mentalni i fizički potencijal u smislu osobnog i profesionalnog rasta. Do danas su stvari koje sam predložila i prilike koje su mi se pružile za početak 2022. već premašile sve što sam mislila da je moguće", kazala je ona.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak