Plutajuće kriške citrusa u našim čašama uglavnom su savršen dodatak osvježavajućem piću, ali jeste li se ikad zapitali kako su se tu stvorile i koliko su zapravo čiste?
Jesu li kriške limuna u vašoj čaši čiste?
Razmislite maloZa istraživanje objavljeno u Journal of Environmental Health 2007. naučnici su testirali kriške limuna iz pića posluženih u 21 restoranu. Rezultat je na čak 70% uzoraka pokazao mikrobni rast, a pronađeno je 25 različitih vrsta mikroba.
Upitan za komentar, profesor mikrobiologije i patologije, Phillip Tierno s New York University School of Medicine ove zabrinjavajuće brojeve nije osporio. Štaviše, priznao je da u brojnim istraživanjima koje je sam provodio, korica različitih citrusa skoro uvijek zadržava neke tragove bakterija – od E. coli do stafilokoka.
"Ljudi diraju limun u vašoj čaši, režu ga, stavljaju u posudu, poslije ga vade i stavljaju u vašu čašu ili na njen rub" – ispričao je Tierno. "Lako možete shvatiti zašto su korice i kriške limuna kontaminirane."
Čak i ako se limuni dobro peru, to ne znači da svi zaposlenici dobro peru svoje ruke. Sreća u nesreći: ako se odlučite za alkoholno piće, šanse su dobre da će alkohol u vašoj čaši neutralizirati postojeće bakterije. Dakako, ne smije se raditi o koktelima već čistom alkoholu i to se odnosi isključivo na bakterije. Protiv virusa spasa nema.
Dakako, to ne znači da morate potpuno izbaciti limun iz vaših čaša. Profesor Tierno predlaže obraćanje pozornosti na posluživanje – pogledajte dira li vaš konobar rub čaše s koje pijete i briše li čaše čistom krpom.
Još jedno potencijalno rješenje – limun zatražite na odvojenom tanjuriću i umjesto ubacivanja kriške u čašu, iscijedite željenu količinu.