Kako odabrati stolicu za ljuljanje za stan i terasu?

Stolice za ljuljanje više nisu samo stvar naših baka i djedova.

Kako odabrati stolicu za ljuljanje za stan i terasu?

Danas postoje i moderne minimalističke varijante s laganom konstrukcijom ili originalne viseće stolice. Možete ih kupiti za svoj stan ili za svoju terasu, samo trebate odabrati pravu vrstu. Na koje parametre se fokusirati?

Interijer, ili eksterijer?

Ako tražite stolicu za ljuljanje za unutarnje prostore, ne birajte samo prema tome odgovara li interijeru. Razmislite i o materijalu taburea koji mora biti nježan prema podu. Alternativno, postavite stolicu na neklizajući tepih kako biste se opustili u udobnosti i sigurnosti.

Stolice za ljuljanje za balkon ili terasu moraju biti otpornije na vremenske uvjete. Stoga su vrlo popularni modeli od prirodnog ili umjetnog ratana koji će vas oduševiti svojom lakoćom i modernim izgledom. Osim toga, mogu se skladištiti, pa ih za zimu bez problema premjestite u podrum ili ostavu. Trebat će vam više prostora za vaše omiljene viseće stolice.

Prirodni materijali, plastika i metal

Osim već spomenutog ratana, u ponudi je i drvo, od kojeg se uglavnom izrađuju fotelje u retro ili rustikalnom stilu. Prikladni su za unutarnju i vanjsku upotrebu, no tamo će im trebati zahtjevnije održavanje. S druge strane, metal izgleda moderno u kombinaciji s tekstilnom ili kožnom oblogom, koja se odlikuje velikom otpornošću, ali zauzvrat može oštetiti neke vrste podova. Stoga razmislite o varijanti s ovjesom na postolju ili na stropu.

I posljednja opcija je plastika. Ali ne očekujte nikakve jeftine i nekvalitetne komade bez ideje. Većina ovih stolica za ljuljanje ima iznenađujuće luksuzan i dizajnerski dizajn i nadopunjuje plastiku metalom i drvom.

Težina, nosivost i visina

Naravno, težina je također povezana s materijalom. Lakše stolice za ljuljanje od ratana ili drveta teže samo jedinice kilograma. Ali metalni modeli mogu težiti i više od 10 kilograma, pa nisu prikladni za starije ljude koji ih žele često nositi, primjerice ispred TV-a ili do prozora. S druge strane, imaju dovoljno visoku nosivost (najmanje oko 100 kg, ali obično više).
Ne radi se samo o dovoljnom prostoru za udobno sjedenje ili ljuljanje. Ne podcjenjujte visinu sjedala, koja varira ovisno o specifičnom dizajnu. U pravilu je oko 40 centimetara, no za osobe iznad 170 cm preporučamo stolice za ljuljanje visine oko 43 do 45 centimetara.

Izvedba dizajna

Naposljetku, možete krenuti s uklapanjem stolice za ljuljanje s ostatkom namještaja, a idealno s izgledom cijele sobe. Ili može postati dominanta cijelog prostora ili samo njegov neupadljivi dodatak. U oba slučaja, međutim, trebao bi barem stilski odgovarati cjelokupnom interijeru. Postoji obilje boja i oblika za odabir. Samo upamtite da se neutralne boje i jednostavne linije lakše kombiniraju nego odvažne nijanse i ekstravagantni oblici.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak