Kako se riješiti otekline na licu kod kuće: Pet brzih i učinkovitih načina

Skoro svim djevojkama poznate su otekline na licu ujutro. Razlozi zašto se pojavljuju mogu da variraju od loše prehrane i nedostatka sna do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako se riješiti otekline na licu kod kuće: Pet brzih i učinkovitih načina

Prije početka borbe protiv ove neugodne natečenosti, važno je da razumijemo zašto se ona pojavljuje.

Uzroci edema na licu

Edem je zadržavanje tekućine u dubokom, površinskom i potkožnom masnom sloju. Najčešće se javljaju u području očiju, jagodica i brade. U 80% slučajeva oteklina na licu je posljedica pothranjenosti i načina života. A samo 20% slučajeva su nasljedni čimbenici, kvarovi endokrinog sustava ili druge bolesti koje uzrokuju oticanje.

Dakle, razmotrite sve moguće uzroke edema:

pothranjenost, jedenje hrane koja zadržava tekućinu;
loše navike - alkohol, pušenje;
pijenje puno tekućine prije spavanja;
poremećaji spavanja, nedostatak istog
pogrešan položaj tokom spavanja, loš jastuk;
stres i prekomjerni rad;
alergija na hemikalije za kućanstvo, kozmetiku ili prehrambene proizvode;
trudnoća ili kritični dani;
poremećaj rada štitnjače;
bolesti povezane s radom bubrega, srca.

Kada se na licu pojavi edem, prije svega, potrebno je pregledati svoju prehranu, riješiti se loših navika i prilagoditi dnevnu rutinu. Ako to ne pomogne, trebate posjetiti ljekara i provjeriti svoje zdravlje.

Kako ukloniti oticanje lica

Razmotrite najbrže načine da se riješite edema. Ako ih koristite u kombinaciji, rezultat će biti vidljiv za nekoliko minuta!

Voda

Najčešće je oteklina na licu uzrokovana kašnjenjem ili nedostatkom vode u tijelu. Stoga je voda oružje broj jedan u borbi protiv njih. Ujutro popijemo čašu čiste negazirane vode sobne temperature i ne zaboravimo na to tokom dana!

Vježbe u krevetu

Još jedan popularan uzrok natečenosti na licu je pogrešan položaj glave tokom spavanja. Vrlo često, stagnacija u vratu daje otekline ujutro. U tom će slučaju pomoći malo vježbe za glavu i vrat - opustit će mišiće i osigurati ispravan odljev krvi. Počnite s banalnim nagibima i okretima glave u različitim smjerovima. Vježbe radite polako bez zadržavanja daha. Zatim prekrižite ruke iza zatiljka, te polako spuštajte i podižite glavu, istežući svaki mišić.

Kocke leda

Da biste "probudili" tijelo i tonirali kožu lica, koristite kockice leda. Dobro uklanjaju otekline i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Uzmite dvije kocke i pređite njima po licu, prvo oko očiju, zatim duž linija jagodica i oko usana. Za najveći učinak pripremite kockice leda od uvarka kamilice - dobro se bori protiv natečenosti. Ponovite postupak svako jutro.

Samomasaža

Izvrsno pomaže da se riješite oteklina masaža, koju možete učiniti bez posebnih vještina i naprava. Preporuča se nanijeti kremu ili serum na lice, a zatim, krećući se duž masažnih linija, izvesti masažu štipanjem: od nosa do sljepoočnica, od kutova usta do središta uha, od središta od brade do ušnih resica. Zatim prema gore od vrha nosa do središta čela i od središta čela do sljepoočnica. Ne zaboravite na područje brade, na tom je području dovoljno laganim potezima od brade do područja dekoltea.

Biljni čaj

Nakon svih provedenih postupaka preporuka je da se pije biljni čaj – ubrzava uklanjanje tekućine iz organizma. Za kompleksan rad protiv edema savršen je čaj s kamilicom ili od šipka.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak