Koje su prednosti guarane? - Body.ba

Učinkovitija nego kafa

Koje su prednosti guarane?

Piše: Body.ba

Petak, 11.01.2013.

Koje su prednosti guarane?

Guarana je biljka iz Amazona koja se pronalazi kod Venecuele i Brazila. Sadrži bobice koje imaju mnogo prednosti po zdravlje, uključujući sposobnost  sagorijevanja sala i povećanja energije, između ostalih. Današnja česta upotreba guarane u energetskim i sportskim pićima nastala je zbog njenih energetskih učinaka.

Energija

Jedna od najsnažnijih prednosti guarane jest energijski učinak. Prema online magazinu o zdravlju i fitnessu, guarana ima sličnu hemijsku strukturu kao kofein, a sjemenke pružaju veće kofeinske učinke nego obična kofeinska pića, uključujući kafu. Guarana može biti učinkovitija nego kafa, zbog svojih energijskih moći, jer se sporije oslobađa u tijelu i tako pruža energiju. Ova biljka direktno stimulira centralni nervni sistem i u malim količinama može se boriti protiv umora i povećati nivo aktivnosti.

Gubitak kilograma

Guarana se koristi stoljećima, raniji narodi su je koristi kao čaj koji smanjuje glad, za gubitak kilograma. Danas se koristi za određene energetske napitke i suplemente za gubitak kilograma, jer pruža stimulaciju i suzbija glad.

Učinkovito promoviše gubitak kilograma djelujući na nervni sistem, izazivajući proces lipolize. Proces uključuje oslobađanje masti u krvotok gdje se koristi kao energija tijekom vježbanja. Uzimanje guarane povećava fizičku aktivnosti i izdržljivost, i može povećati metabolizam za buduće napore kod gubitka kilograma.

Zdravlje crijeva

Uz energetske i učinke kod gubljenja kilograma, guarana također pruža određeni  broj medicinskih pogodnosti za tijelo, navodi guaranastudies.com.  Guarana pospješuje rad crijeva, što je korisno kod osoba s problemom zatvora. Osim toga, guarana je učinkovita kod mnogih drugih komplikacija crijeva, uključujući dijareju i plinove, jer pomaže da se detoksificira i očisti sistem.

Oblici

Stranica drugs.com navodi da se guarana javlja u raznim oblicima. U svom prirodnom obliku, guarana je suha pasta nastala iz sjemenki.  U prodaji se može naći kao sirup, dodaci, tablete, kapsule, te kao dodaci energetskim pićima. Kad se doda proizvodima za mršavljenje, u kombinaciji je sa efedrom, još jednim stimulansom za gubljenje kilograma. Za više informacija o oblicima i upotrebi guarane pitajte ljekara.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Dejana Živković: Lice mi je bilo uništeno

Razlog neprirodnosti

Dejana Živković: Lice mi je bilo uništeno

Srbijanska manekenna poznata po vezi sa najboljim bh. teniserom Damirom Džumuhurom, često je u javnosti...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ana Bavrka u zagrljaju misterioznog muškarca?

Nova ljubav

Ana Bavrka u zagrljaju misterioznog muškarca?

Tajanstveni mladić je zaokupio svu pažnju Ane Bavrke, par je uhvaćen u zajedničkom druženju a Ana nije mogla...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Koliko spavati? Milijarder izazvao burnu raspravu

Nema vremena za san

Koliko spavati? Milijarder izazvao burnu raspravu

Poduzetnik i vizionar kog su maestralni poslovni potezi uveli u svijet najbogatijih ljudi na svijetu Elon...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Izgubio 115 kg, pa sada skuplja novac za operaciju

Uklanja višak kože

Izgubio 115 kg, pa sada skuplja novac za operaciju

Vjerovali ili ne, Britanac Jack Towers je za malo više od godinu dana uspio izgubiti gotovo nevjerovatnih 115...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)