Razlog zbog kojeg ljekari tvrde da bi muškarci trebali biti obrezani

Nova istraživanja tvrde da obrezivanje sprječava širenje spolno prenosivih bolesti

Novi članak objavljen u časopisu Frontiers in Public Health, tvrdi da je obrezivanje muškaraca  moćno sredstvo za smanjenje globalnog opterećenja spolno prenosivih infekcija na žene. Autori, tačnije međunarodni tim doktora, sugerišu da su koristi ove procedure dovoljno uvjerljive za žene da budu aktivno uključene u zagovaranje obrezivanja muškaraca.

Razlog zbog kojeg ljekari tvrde da bi muškarci trebali biti obrezani

Oni tvrde da žene mogu smanjiti stopu raka grla i ženskih spolnih oboljenja tako što će obrezati svoje sinove, i potaknuti ostale muške članove porodice da se odluče za ovu proceduru.

U osnovi, istraživanja su pokazala da je neobrazovanje velika prijetnja za žensko zdravlje i da bi one trebale da podrže globalne napore da se ovo iskorijeni. Istraživači, naravno, smatraju kako obrezivanje nudi zaštitu i za muškarce i za žene, i da je ova procedura koja je zdravstveno korisna za oba spola.

Da li obrezivanje zaista ima tako dramatičan utjecaj na seksualno zdravlje?

Neka istraživanja podržavaju ideju da obrezivanje smanjuje rizik muškaraca od spolno prenosivih infekcija, uključujući i HIV, međutim, postoje ozbiljna ograničenja ovih istraživanja. Najvažnije je naglasiti kako je veliki dio istraživanja sproveden na heteroseksualnim muškarcima u Africi, što znači da nije jasno da li možemo pretpostaviti slične koristi za muškarce drugih seksualnosti.

Jedan od rezultata istraživanja može biti to da obrezivanje nudi ograničenu zaštitu od HIV-a heteroseksualnim muškarcima u Africi, gdje je stopa infekcije vrlo visoka, a efikasna sredstva za prevenciju HIV-a su oskudna.

U SAD-u, situacija je potpuno drugačija. Stopa HIV-a je mnogo manja, a sredstva za zaštitu su dostupnija. Osim toga, najrizičnija grupa u SAD-u su gej i biseksualni muškarci, za koje ne znamo da li bi obrezivanje imalo zaštitnu korist.

Kada se na obrezivanje gleda na ovaj način, potencijalne zdravstvene koristi za muškarce u Americi nisu jasne, ali u pogledu beneficija za žene, obrezivanje muškaraca je izrazito korisno.

Autori tvrde da obrezivanje može smanjiti rizik za HPV kod žena, a samim tim i rizike oboljenja od raka maternice (koji je u većini slučajeva uzrokovan ovim virusom). Danas postoji i vakcina protiv HPV-a, koja je korisna za oba spola. Uz efikasan program vakcinacije, istraživači tvrde da se rak maternice povezan s HPV-om može “eliminisati kao javni zdravstveni problem” u naredne dvije decenije.

S obzirom na efikasnost ove vakcine, postavlja se pitanje da li vrijedi zalagati za obrezivanje kako bi se spriječio HPV. Osim toga, ako bi obrezivanje zaista bilo tako efikasno u smanjenju HPV-a, očekivano je da će stopa oboljenja biti niža u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države gdje je većina muškaraca obrezana – ali to nije ono što istraživanje pokazuje.

Potencijalni rizici i komplikacije su dva posto, a u iznimno rijetkim slučajevima došlo je do smrti.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak