Zašto su žene deblje od muškaraca u arapskom svijetu? Članak koji je zgrozio društvene mreže

Tekst u The Economistu u kojem se riječ "debela" koristi šest puta, ilustriran fotografijom glumice iz Iraka, izazvao je bijes na društvenim mrežama. Glumica Enas Taleb tužila je navedeni medij "zbog klevete".

Zašto su žene deblje od muškaraca u arapskom svijetu? Članak koji je zgrozio društvene mreže

Nije se radilo o celulitu, strijama ili borama , već je riječ "debela", tabu termin u svjetskim medijima, korišten šest puta.

Članak u The Economistu obradio je temu pretilosti s nekoliko aspekata: siromaštvo, diskriminacija, zdravlje i običaji u arapskom svijetu. Za ilustraciju je iskorištena fotografija poznate glumice iz Iraka Enas Taleb (42 godine), čiji izgled i raskoš mnogi muškarci u ovoj zemlji smatraju idealnim, prenosi AP.

Taleb se osjećala duboko povrijeđenom člankom i tužila ih je na sudu.

"Ovaj članak je uvreda ne samo za mene, već i kršenje prava svih iračkih i arapskih žena. Učenica koja ide u školu i čuje opake komentare i učenike koji je maltretiraju jer je debela, kako bi se osjećala?”, rekao je Taleb za Associated Press.

“Upotrijebili su moju fotografiju u ovom kontekstu, na bolan, negativan način. Protivnik sam načina na koji se nečije tijelo koristi za određivanje vrijednosti ljudskog bića”, kazala je također Taleb.

Njen a odvjetnica Samantha Kane rekla je da je pokrenula pravni postupak, a prvi korak bio je slanje pisma The Economistu, tražeći od tog medija da se ispriča za "ozbiljnu štetu nanesenu glumici". Enas Taleb se nada da će ovo suđenje za klevetu biti poruka ženama i pomoći im da kažu "Volim sebe, jaka sam, mogu se suočiti s ovim poteškoćama".

Članak je izazvao burne reakcije na društvenim mrežama, posebice na Twitteru, gdje su se oglašavale mnoge poznate novinarke, Arapke, iz Velike Britanije i drugih zemalja, kao i brojne poznate ličnosti.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak