Oduvijek: crveni lak za nokte - Body.ba

Klasika

Oduvijek: crveni lak za nokte

Piše: Body.ba

Utorak, 15.01.2013.

Oduvijek: crveni lak za nokte

Kada pomislite na lak za nokte, koja je boja vam se prva pojavi pred očima? Sigurno je to crvena. Klasik koji nikada nije izgubio svoje čari, crveni lak za nokte sasvim sigurno je jedan od najprodavanijih kozmetičkih preparata svih vremena.

Značenje crvenog laka za nokte

Ukratko: Vi ste svježi, puni samopouzdanja i ne bojite se da unesete dramu u svoj i tuđe živote. Crveni lak za nokte personificira unutrašnju snagu žene, ali i njenu strastvenu seksualnit.

Istorija

Crveni lak za nokte jedan je od onih bezvremenih modnih detalja. Nokte su prvi počeli bojiti stari kinezi još 3.000. godine p.n.e. Smjesa koju su oni koristili sastojala se od voska, želatina i bjelanaca. Kinezi su u ovo dodavali još i latice ruža ili orhideja za poseban sjaj.

U starom Egiptu moćne žene koristile su crveni lak za nokte. Kraljica Nefretiti koristila je rubin crvenu na noktima ruku i nogu, a Klopatra ih je često bojila grimizno. Piosebno je zanimljivo da je ženama nižeg staleža bilo zabranjeno da koriste tamno crvene nijanse crvene. Za njih, dozvoljene su bile samo sasvim svijetle boje.

Poznato je da su, uz crni, crveni lak za nokte 15. vijeku koristili članovi kineske Ming dinastije.

Moderni lak za nokte izmišljen je u '20-tim godinama prošlog vijeka. U tom periodu kompanija Charles Revson postala je Revlon (dodali su L zbog suvlasnika Lachmana). Danas jedan od najznačajnijih proizvođača laka na svijetu, Revlon, svoj prvi crveni lak stavili su na police 1932. godine.

Do 1940. godine dugi crveni nokti postali su veoma popularni zahvaljujući zvijezdama Hollywooda, pin-up djevojkama, ali posebno glumicama. Od tada, pa do danas, crveni lak je uvijek u modi, bilo na dugim ili kratkim noktima.

Koju nijansu izabrati?

Paleta crvenih boja koje možete izabrati za svoje nokte je nepregledna: od svijetlih, roskastih, preko dubokih grimiznih, pa sve do skoro smeđe crvenih.

Da izrazite razdraganost i bezbrižnost, probajte sa svjetlijim nijansama. Za više tajnovit i odvažan izgled koristite tamnije. Srednje tamne crvene nijanse po pravilu se vežu za zavodnice.

Možete koristiti krvavno narandžastu nijansu krajem proljeća i početkom ljeta. Za jesen i zimu birajte čišće boje, bez narandžastih nijansi.

Idete li na kafu i razgovor sa prijateljicama, dobar izbor će biti tamniji crveni lak sa blagom primjesom ljubičaste.

Crveni lak za nokte izgleda odlično i na svijetloj i tamnoj koži. Nježnije nijanse bolje će izgledati uz tamniju put, a jarko crvena najbolje izgleda na djevojkama svijetlog tena. Ukoliko vam koža ima crvenkastu nijansu probajte lak sa narandžastim odsjajem.

Savjeti

Crveni lak je hrabar, seksi i klasičan. Šta može izgledati klasičnije od crvenog laka na prstima ruku i nogu?

Crveni lak najbolje izgleda na noktima srednje dužine (osim ako ne želite postići femme fatale izgled, onda nijedan nokat neće biti predugačak).

Probavajte različite nijanse crvenog laka, od krvavo crvene do vrlo tamne ili čak narandžaste. Vremenom ćete sami pronaći nijanse koje najbolje odgovaraju vama.

Ukoliko sami nanosite lak, obavezno predhodno dobro očistite nokte od ranije stavljenog laka i pobrinite se da su vam nokti sasvim čisti.

Crveni lak za nokte polako će uprljati boju vaših prorodnih noktiju. Zato uvijek prvo stavljajte podlogu da zaštitite nokte od eventualnih fleka koje bi crveni lak mogao uzrokovati.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Kada su ih otpisali zablistali su kao nikada prije

Comeback kraljevi

Kada su ih otpisali zablistali su kao nikada prije

Lavove kakvi su oni, nikada ne treba otpisati. To su na teži način naučili svi kritičari koji su pomislili da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Super šejk nakon treninga : trešnja - vanilija

Vratite snagu

Super šejk nakon treninga : trešnja - vanilija

Probajte ga, i tražit ćete još !Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>25 minuta treninga sa fitnes loptom

Testirajte ravnotežu

25 minuta treninga sa fitnes loptom

Znate za veliku sjajnu loptu koju ste sigurno viđali u teretani. To je Švicarska lopta, ali također možete...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)