Zdravlje

Šta vam akne poručuju?

Piše: Ajla Softić

Srijeda, 29.05.2013.

Svi pokušavamo objasniti pojavu akni kao rezultat hormonalnih promjena. Ali, mjesto na kome se akne pojave govori puno više, nego što mi mislimo. Lice je kao mapa koja nam pokazuje šta nije u redu sa našim organizmom, i kao rezultat toga pojavljuju se akne. Povezanost toga je čudljiva, a ovaj pristup objašnjavanja potiče od raznih dermatologa širom svijeta. Svaka akna prična svoju priču.

 

1 i 2- Problemi sa digestivnim sistemom. Izbjegavajte brzu hranu i obroke koji sadrže puno masti. Konzumirajte više vode i jedite više osvježavajućeg voća i povrća, kao krastavice.

3- Pluća. Umanjite unos alkohola, masne hrane i mliječnih proizvoda. Ova zona je krtična i za alergije, zato analizirajte dobro hranu koju jedete. Svaki dan radite bar 30 minuta lagane vježbe i pokušajte kvalitetno spavati, sa ciljem da se vaša pluća odmore.

4 i 5- Dehidracija. Ova zona se veže za dehidraciju. Unosite puno tečnosti.

6- Srce. Provjerite krvni pritisak, kao i nivo vitamina B. Umanjite unos začina i ljute hrane, i potrudite se da što više vremena provodite na čistom vazduhu. Zamjenite loše, sa dobrim mastima, kao i omega 3 masne kiseline kojih ima u orasima, avokadu, ribi. Ova oblast je opasna za pojavu proširenih pora, zato provjerite datum trajanja vaše šminke.

7 i 8- Bubrezi. Unosite puno tečnosti. Umanjite unos gaziranih sokova, alkohola i kafe.

9 i 10- Disajni putevi. Možda ste pušači ili ste alergični na nešto? Ukoliko ovo ne važi za vas, potrudite se da unosite što više svježe hrane, umanjite unos šećera i redovno provodite vrijeme na čistom zraku. Meso i mliječne proizvode svedite na minimum, izbjegavajte alkohol, kofein i šećer, a umjesto toga unosite što više možete povrća i prirodnog, cjeđenog soka. Znajte da su najčešći krivci za pojavu akni na ovom područiju su bakterije sa telefona.

11 i 12- Hormoni. Glavna zona koja pokazuje probleme sa hormonima i stresom je baš ova. Pokušajte umanjiti stres i održavajte vašu kožu čistom. Zanimljiva činjenica je ta, da se akne na ovom područiju pojavljajuju za vrijeme ovulacije.

13- Stomak. Konzumirajte biljne čajeve i hranu bogatu biljnim vlaknima.

14- Bolest. Najčešće pokazuju da se vaše tjelo bori sa nekom bakterijom i trudi se da izbjegne bolest. Nađite način da se opustite, kao primjer, vježbanjem joge ili poslijepodnevnim drijemanjem.

ja bi ipak rekla da ima tu nešto,jer npr. meni pred menstruaciju uvijek akne na bradi izađu...

- BEZIMENA

Srijeda, 25.09.2013. 18:41,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Učimo od njih

Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Veoma interesantno istraživanje sa svojim potpuno impresivnim rezultatima, objavljeno je u britanskom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Iskrena Starlie Smith

Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Dok se djevojke grozničavo trude sakriti svaku aknu na svom licu prilikom izlazaka vani, sigurno im ne pada...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Prva djevojka u kolicima na izboru za Miss

Ljepotica i heroj

Prva djevojka u kolicima na izboru za Miss

Caremonija izbora za Missa Australije, protekla je u jednom potpuno nesvakidašnjem izdanju, budući da je bez...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)