Istraživanje: šta više sagorijeva salo? - Body.ba

Kardio ili trening snage

Istraživanje: šta više sagorijeva salo?

Piše: Body.ba

Srijeda, 19.12.2012.

Istraživanje: šta više sagorijeva salo?

Istraživači su vodili osmomjesečno istraživanje sa 119 odraslih ljudi s prekomjernom težinom. Prva grupa je izvodila aerobne vježbe (oko 20 kilometara sedmično trčanja, plivanja, vožnje bicikla), druga grupa je dizala tegove (tri seta, 8-10 ponavljanja dnevno osam vježbi otpora, tri dana u sedmici), i treća grupa je radila oboje (dizanje tegova tri puta u sedmici i aerobni trening s oko 20 kilometara sedmično).

Rezultat je da su članovi prve i treće grupe izgubili više kilograma i masti nego članovi druge grupe. Zapravo, grupa treninga snage je dobila malo na kilaži tokom ovog istraživanja.

Možemo li vjerovati tome?

Otprilike. Prije nego krenete s bacanjem šipke i tegova i galamom (znamo da to mnogi rade), pogledajmo pozadinu. Grupa treninga snage jeste dobila na težini, ali bar određeni dio toga je zbog dobitka na mišićnoj masi. Dalje, povećani mišići mogu ubrzati metabolizam, što kroz neko vrijeme pomaže u gubljenju sala. Grupa koja je radila obje vrste vježbi također je dobila mišiće. Stopa odmaranja metabolizma nije mjerena u ovom istraživanju. Još jedan faktor koji nije uzet u obzir je prehrana, iako je unos hrane kod učesnika bio praćen tokom osam mjeseci putem raznih upitnika. Sveukupno, učesnici aerobne i kombinirane grupe su kroz osam mjeseci promijenili izvještaj o unosu hrane: smanjio se unos, količina masti, ugljikohidrata i proteina pojedenih. Za grupu treninga otpora, unos namirnica za energiju je opao vrlo neznatno.

Pošto se prehrana nije kontrolirala tokom osam mjeseci, teško je predvidjeti da li su svi učesnici jeli istu hranu i količinu. Grupe koje su postepeno smanjile unos kalorija, izgubile su najviše, što govori da je jedna od prednosti aerobnog treninga nad treningom otpora smanjenje apetita. Ipak, ne smijemo istraživanje ostaviti po strani. Ovo nije prvo istraživanje koje poredi učinkovitost kardio treninga u odnosu na trening snage. Drugo istraživanje od prije godinu dana (s istim istraživačima) je došlo do sličnih rezultata. Aerobni trening je najbolji način za sagorijevanje sala u najkraćem vremenskom roku.

Što je bitno?

Iako se puno pričalo o ovom istraživanju, rezultati ipak nisu toliko uznemirujući. Možda je veće zapažanje koje izaziva reakciju to da su kombinirane grupe izgubile više kilograma i izgradile više mišića, a ne aerobna grupa koja je izgubila najviše sala. Naravno, kad se kratkoročno gleda, nauka je pokazala da je aerobni trening odličan način da se malo izgubi na težini. Kardio – pogotovo brzi sprintevi – mogu pomoći da se sagori salo, smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, i poveća osjećaj dobrog stanja. Ali ako je sagorijevanje sala nešto što duže želimo raditi, onda je i dizanje tegova vrlo važno. Povećanje mišića može ubrzati metabolizam, samopoštovanje, povećati snagu i poboljšati san. Nakon svega, grupa koja može izvršiti obje vrste treninga, sve sedmice gubi salo dok izgrađuje mišiće. Sad postoji još više dokaza za nešto što smo znali: vježbanje, bez obzira da li „napadali“ teretanu, cestu trčeći i li oboje, uvijek je dobra ideja.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Namirnice koje ubijaju žudnju za slatkim

Spas od slatkiša

Namirnice koje ubijaju žudnju za slatkim

Određene zdrave namirnice mogu "smiriti" jaku želju za slatkišima i tako pomoći zaustavljanju strmoglavog...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Otvorene prijave za 2. dm žensku utrku

5K izazov

Otvorene prijave za 2. dm žensku utrku

Otvorene su prijave za 2. dm žensku utrku koja će se 1.7.2018., s početkom u 10 sati ujutro, održati na...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>5 stvari koje vam PRO bodybuilderi nisu rekli

Stvari koje prave razliku

5 stvari koje vam PRO bodybuilderi nisu rekli

Kada je riječ o bodybuildingu, tu postoje dvije vrste momaka - oni koji znaju i oni koji ne znaju. Oni koji...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)