Ovoj Mostarki i mnogi muškarci zavide na mišićima

Legenda bikini fitnessa

Kažu "ko rano rani, dvije sreće grabi", a da je zaista tako pokazala je Lejla Delalić čiji dani počinju prije 6 sati ujutru, i koja je prošle godine osvojila zlato na Balkanskom  prvenstvu u kategoriji bikini fitness, a nedugo nakon toga uzela je zlato na "Jagodina Open".

Lejlina sportska priča počinje u ranom djetinjstvu, tačnije počela je kad je imala 7 godina. Njena prva ljubav je atletika, koju je trenirala dugi niz godina, i već tada joj se razvio takmičarski duh. Nakon toga fitness postaje njena opsesija, i tada je krenula njena priča. Sa Lejlom smo razgovarali o brojnim temama, a najviše o fitnessu i sportu. U nastavku pročitajte naš intervju sa Lejlom i saznajte kako počinje njen dan, i čime se bavila kroz život. Otkrila nam je čega se boji, nećete vjerovati koju fobiju ima ova lijepa Mostarka.

1. Kako počinje i završava jedan Lejlin dan?

- Lejlin dan počinje vrlo rano! Ustajem ujutru prije 6h kako bih sve stigla. Prije svega doručkujem i popijem kafu, odradim kući ili u teretani cardio (gdje me zapadne), pripremim sve obroke za čitav dan. Zatim odlazim u teretanu i imam već u 8h ujutru privatni sat s klijenticom. Nakon toga idem na posao u vrtiće, gdje već 6 godina radim kao vanjski suradnik (zumba kids instruktor). Tako da mi već ujutru dan započne smijehom, plesom i veseljem s mojim malim zumbašima. Nakon par sati rada u vrtiću, stignem popiti neku kaficu s prijateljima i idem kući odmoriti sat-dva i ručati, jer već od 15-16h počinje moj drugi dio dana. Opet odlazim u teretanu i radim privatne sate s klijentima, i zatim odradim i ja svoj drugi trening u danu, trening s tegovima. Nakon teretane, opet imam obrok i odlazim na svoje grupne treninge sa ženama. Između grupnih treninga, opet uspijem nekako uzeti obrok, i tek kasno naveče dolazim kući.

2. Kada ste počeli intenzivno trenirati, i da li postoji još neki sport kojim se bavite?

- Sportom se bavim od svoje sedme godine i jedino nisam trenirala kad su intenzivno padale granate u ratu. Moja prva i nikad prežaljena ljubav je atletika, koju sam trenirala dugo godina. Tu sam već razvila svijest o kulturi življenja, stekla samopouzdanje i razvila takmičarski duh. Nakon atletike, trenirala sam preko 10 godina jazz i show dance, gdje sam sa svojom plesnom skupinom u Torontu na svjetskom prvenstvu uzela zlato. Već na prvoj godini Fakulteta za Sport, razvila se ljubav prema fitness-u. Tako sam kupila svoje prve stepere, strunjače i bučice od zarade u kafiću i prije 18 godina otvorila svoj Aerobik studio. Prvo sam krenula s jednom grupom i dok sam završavala fakultet, odlazila sam na brojne seminare i radionice i uporedo polagala za fitness instruktora. Danas imam nekoliko grupa i radim s djevojkama: Step aerobik, pilates, hardbody workout i do nedavno sam vodila zumbu. Ubrzo fitness postaje moja opsesija, i odlučim se na malo veći korak u fitness svijetu, tj. prije 4 godine počinjem da se takmičim u kategoriji fitness bikini.

3. Prošle godine ste osvojili titulu prvakinje Balkana, a nedavno ste pripremali nove djevojke za pozing, kakav je osjećaj znati da su baš one osvojile zavidne rezultate?

- Tako je, prošle godine sam osvojila zlato na Balkanskom, zlato na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine i zlato na Jagodina open. Takođe sam i pretprošle godine osvojila zlato na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, i odlučila sam se malo izmaknuti i takmičiti van granica Bosne i Hercegovine i Srbije. Sada se već lagano pripremam za takmičenja koja slijede nakon ljeta, a o tome ću govoriti kad dođe vrijeme. Da, spremala sam djevojke za ovu sezonu što se tiče pozinga, i tako sam bila ponosna na njih, na tu njihovu prezentaciju na bini, da sam mislila da cu umrijeti od sreće. Prezentacija je u fitness bikini kategoriji najvažniji moment na bini. Jer, ako imate dobru formu koju ste gradili mjesecima, i ne znate ju prezentirati kroz pozing, ne trebate se pitati ako ostvarite loš plasman, u čemu je problem i zašto niste osvojili medalju. Pozing je vrlo bitan segment u pripremama i koliko vremena posvetite treningu, isto toliko morate posvetiti vremena vježbajući pozing. Svi misle da je to lako, ali trebate pitati takmičare koji sve to prolaze, da li je lako. Djevojkama nesebično prenosim svoje znanje i maksimalno se trudim da ne izostavim niti jedan detalj koji je bitan kod pozinga, od samog izlaska na binu, hodanja, prelaska iz poze u pozu, osmijeh, simpatičnost, elegancija. Svemu ih učim i mislim da su djevojke bile veoma zadovoljne. Čak su dvije djevojke i osvojile zlato na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, a to su Lejla Šečić (visoka kategorija) i Bernadina Soldo Kolak (niska kategorija). One imaju svoje trenere, a ja sam tu doprinijela da sve to uljepšamo pozingom i prezentacijom na bini.

4. Koji je vaš sljedeći izazov?

- Moj sljedeći izazov je takmičenje koje će se održati na jesen, a o tome ću govoriti kad dođe vrijeme.

5. Sigurno ste se susretali sa predrasudama o ovom sportu, šta za vas predstavlja bikini fitness?

- Iskreno, s predrasudama sam se susretala u početku. Sada više ne. Sad samo nailazim na riječi hvale, podrške i divljenja. Ljudi mi svakodnevno pišu, pitaju za savjete, i što je najinteresantnije, žele da se okušaju u takmičarskim vodama. Bikini fitness je po meni najljepša kategorija, koja se odlikuje lijepo izgrađenim mišićima sa ne prevelikim separacijama, ženstvenošću i gracioznošću. Pored lijepo oblikovanog tijela, traži se simetrija, vitkost, lijepo lice i njegovana koža, kosa, u biti cijelo tijelo. To je jako skup sport, od same ishrane, kozmetičkih tretmana, skupocjenih kostima i samih odlazaka na takmičenje. Ove godine dobila sam sponzora što se tiče suplementacije, bez koje ne možete započeti svoje pripreme. Moj sponzor su suplementi.ba i uz KOD: LEJLA15 možete ostvariti kod njih popust od 15% na sve proizvode iz njihove bogate ponude. To je sport koji morate ludo voljeti, jer zarade od njega nažalost nema. Ali, uspjeh je da dovedete tijelo u tako zavidnu formu i da se osjećate dobro u svojem vlastitom tijelu.

6. Šta najčešće savjetujete novim djevojkama koje su se odlučile takmičiti?

- Djevojkama koje se odluče takmičiti, najprije savjetujem da ne požuruju svoje trenere i da budu realne prema sebi i svojim mogućnostima i ciljevima. Treneri nemaju čarobni štapić, kojim vas mogu pretvoriti u bikini ljepoticu. Ali, zato imaju jasnu viziju, šta i kako treba da s vama radi i na koji način da vas izvede do vrha priprema, a da pri tome ostanete dobrog zdravlja i da vrhunski izgledate i zablistate na bini.

7. Znamo da je ishrana jako bitna, šta Lejla najviše voli da jede?

- Ako pogledate moj Instagram profil, vidjet ćete da već godinama obožavam da pripremam raznorazne fitness verzije, što se tiče slanih i slatkih recepata. Ja radim isključivo čiste fitness recepte, koje osmišljam sama. Obzirom, da baš pazim da to budu bilderski recepti, i nemam puno izbora što se tiče namirnica, ali vam mogu otkriti koje su moje omiljene namirnice od kojih pravim čuda. To su: whey protein ( razni okusi) bez kojeg ne mogu da živim, jaja, zobene pahuljice, cornflakes, voće, meso( piletina, riba i teletina), te razno povrće. Od ovih namirnica, ja mogu da napravim sva moguća jela na svijetu, ali u fitness verzji. Od sarme, dolme, raznih tjestenina u umaku do palačinki i kolača. Po mojim receptima se vidi koliko ja uživam u svemu ovome, i koliko ja to zaista volim.

8. Koliko se žene javljaju za privatne treninge u teretani?

- Veliki je odaziv što se tiče privatnih treninga u teretani, jer ako ste početnik, možete vrlo lako da se povrijedite ako se prvi put susrećete s tegovima. Dalje, ako želite neke rezultate, morate uz trening da se držite i ishrane, inače uzalud gubite vrijeme. Ishranu vam piše takođe vaš trener, ako se razumije u pisanje jelovnika, naravno. Desi se da treneri prepisuju jelovnike od drugih trenera, i onda vam daju taj jelovnik. Ne može osoba od 60 kg, i osoba od 120 kg imati isti jelovnik. Svaki klijent mora i zaslužuje da dobije program treninga i ishrane koji je prolagođen samo njemu. Zato pažljivo birajte trenera, jer to je osoba koja vam može ili uljepšati ili uništiti život i zdravlje.

9. Šta najviše volite na svom tijelu?

- U cjelini sam zadovoljna kako sam izgradila svoje tijelo, tako da ne bih isticala neki dio posebno. Najprije sam zadovoljna u duši, pa tek onda svojim tijelom.

10. Imate li neku fobiju ili strah od nečeg?

- Sramota me reći, ali imam nenormalan strah od insekata. Dakle, kad kažem "nenormalan", mislim na to da, kada ugledam muhu ili neku bubu u blizini, svi oko mene su u opasnosti.

Ukoliko vas zanima kakav je Lejlin odnos prema klijentima i želite vidjeti recepte posjetite njen Instagram profil .