Ektomorf, mezomorf i endomorf. Koji ste vi tip? - Body.ba

Tri tjelesna tipa

Ektomorf, mezomorf i endomorf. Koji ste vi tip?

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 11.06.2012.

Ektomorf, mezomorf i endomorf. Koji ste vi tip?

Ne brinite o vašem tipu tijela. Koncentrišite se na napredak. Ako pustite da vas tip konstitucije zabrine, trošiti ćete energiju na razmišljanje o nečemu što ne možete promijeniti.

Sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, američki psiholog W.H. Sheldon je otkrio da je rad suština razvojne biologije.  Konačno, postalo je moderno klasificiranje po vrsti tjelesne građe. Ono ima dojam naučne istine, iako se ne temelji sa samoj nauci, već na nedokazivoj filozofiji. Danas, bodybuilderi i svi drugi koji imaju treninge sa tegovima će odmah odmjeriti vaš tjelesni tip. Ono što nije baš tako jasno, je šta ove teorije znače za vaš trening i ishranu.

Postoje tri tjelesna tipa: ektomorf, mezomorf i endomorf.

- Ektomorfi: Vitki, tanjih kostiju i mršavi. Nemaju puno mišićne mase niti masnih naslaga. Oni se ističu u aktivnostima u kojima je potrebna izdržljivost, kao što su trčanje na velike distance i penjanje.

- Mezomorfi: Klasični sportski tipovi, grčki bogovi najbolje pokazuju primjer ovog oblika tijela. Oni nemaju problema sa povećanjem mišićne mase i generalno su odlični sportisti koji se ističu u svim olimpijskim disciplinama.

- Endomorfi: Zaobljeni tipovi, imaju čvrst kostur te obično nose i znatnu količinu masnog tkiva. Endomorfi imaju odlične predispozicije da budu uspješni u dizanju tegova ili u američkom fudbalu.

Sredinom dvadesetog stoljeća, istraživači su pokušali povezati tipove tijela prema njihovim predispozicijama, sa određenim psihičkim osobinama.

Njihovi zaključci su još uvijek prisutni u formi stereotipa: Sretni i veseli endomorf, glupi sportista mezomorf i pametni, ali dosadni ektomorf.

Iako je većina ovih pseudo-naučnih zaključaka izgubila značaj, stereotip je ipak ostao.

Da li bi tip tijela trebao odrediti stil vašeg treninga?

Nekim ljudima je jednostavno povećati mišićnu masu, dok je drugima veoma teško zadržati i onu koju imaju.

Ako jedete 'kao konj', ali i dalje ne dobivate na težini, vi ste vjerovatno ektomorf.

Je li moguće promijeniti tip tijela? Ne postoji ništa što možete učiniti da ga promijenite. Ipak, ono što možete je da učite od onih koji su uspjeli uprkos svim stvarima koje su ih sputavale.

Kao mršav čovjek koji ima poteškoće sa povećavanjem mase (ektomorf), ne morate brinuti o dobivanju viška masnoće dok ste na ishrani za povećanje mase. U stvari, mnogi ektomorfi koriste veoma jednostavnu dijetu - jedu sve što vide.

Mršavi koji žele povećati svoju mišićnu masu moraju povećati unos kalorija i na veći nivo od mezomorfa i endomorfa koji imaju isti cilj - debljanje.

Osim toga, mršavi ektomorf mora dizati velike težine, imajući uvijek na umu pricip preopterećenja. Dakle, nije dovoljno podizanje jedne težine, ektomorf mora konstantno postavljati nove izazove, podizanjem veće težine od one s kojom je navikao trenirati.

Ako vaš trening ne sadrži princip preopterećenja i napretka, nećete uspjeti dobiti mišićnu masu. Ektomorf ne može trenirati tako često kao mezomorf. Pobrinite se da ostavite dovoljno vremena za odmor i oporavak.

Da sumiramo, tri su stvari na koje ektomorf mora paziti kako bi uspio povećati mišićnu masu:

- Jesti mnogo: unositi što više kalorija i natjerati se da vaga svake sedmice pokaže jedan kilogram više.

- Podizati velike težine: uvijek postavljati nove izazove sa većim težinama i intenzitetom. U suprotnom slučaju, kalorije će biti sagorene bez napretka.

- Ostaviti dovoljno vremena za oporavak: smanjiti kardio treninge kako bi unesene kalorije mogle učestvovati u izgradnji mišićne mase.

Ne brinite o vašem tipu tijela. Koncentrišite se na napredak. Ako pustite da vas tip konstitucije zabrine, trošiti ćete energiju na razmišljanje o nečemu što ne možete promijeniti.

Endomorf :(

- girl_007

Ponedeljak, 11.06.2012. 20:31,

Prijavi neprimjeren komentar


super clanak.
bas sam postavio ovakvo pitanje na forumu neki dan :)
hvala :D

- Konvict

Utorak, 12.06.2012. 14:14,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Već ima milione fanova

Arat Hosseini: Najveća mlada fitness zvijezda

Četverogodišnji iranski dječak Arat Hosseini, najveća je fitness senzacija na svijetu. Ovaj mali, nestvarno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Demi Lovato pokazala strije i celulit

I dalje volim sebe!

Demi Lovato pokazala strije i celulit

Demi Lovato širi pozitivne poruke o prihvatanju svog tijela i izgleda već godinama. Pjevačica je proteklih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Suze radosnice

Ošišao dreadlockse nakon 9 godina - majka u šoku

Max je tinejdžer koji je počeo puštati kosu prije svoje desete godine života. Kada je dostigao dovoljnu...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Ovo su najljepše teretane na svijetu

Fitness luksuz i uživanje

Ovo su najljepše teretane na svijetu

Iako uređenost i luksuz fitness centara nemaju skoro pa nikakve veze sa samim uspjesima vježbača i njihovim...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)