Glad je stanje uma, a ne stomaka - Body.ba

Kako prevazići glad

Glad je stanje uma, a ne stomaka

Piše: Sponzorisani članak

Srijeda, 14.12.2016.

Glad je stanje uma, a ne stomaka

Ono što percipiramo kao glad, najčešće je zapravo naučeno ponašanje i kao takvo ne može biti instiktivno. Eliminacija svih elemenata koji podstiču podražaje i želju za hranom, pomaže kod prepoznavanja znakova gladi.

Ljudi su često gladni od same pomisli  na dijetu. S druge strane, ako često jedete, čak i kada niste gladni, onda je to psihički poremećaj koji ćemo nazvati metabolička depresija. Glad je stanje uma, a ne stomaka. Prevladavanje gladi je težak zadatak i prva prepreka koju morate savladati na putu do uspjeha na dijeti, ali pri tome će nam pomoći stvarno razumjevanje stanja gladi. To zvuči pomalo ironično jer postoji mišljenje da 95% nas nikada nije bilo zaista gladno u pravom smislu. Međutim, glad moramo razumjeti kao jedan od osnovnih ljudskih nagona – instikta poznatog kao 3F (hrana, voda i razmnožavanje). 

Ono što percipiramo kao glad, najčešće je zapravo naučeno ponašanje i kao takvo ne može biti instiktivno. Eliminacija svih elemenata koji podstiču podražaje i želju za hranom, pomaže kod prepoznavanja znakova gladi. Postoje primarni podražaji kao miris, okus ili pogled na hranu koji nas stimulišu da jedemo. Stimulacija gladi počinje zapravo neposredno pred obrok što je hormonalni odgovor na podražaje (grelin, leptin, YY peptidi, kolecistokinin itd). Međutim, šta se dešava sa tim podražajem ako ste upravo pojeli veliki biftek? Miris bureka vam može postati čak neugodan i neće izazivati glad. 

Osetljivost na podražaje je moždana reakcija koja traje 10 minuta, a poznata je kao cefalična faza (CPR = cephalic phase response). Cefalična faza može započeti kao bezuslovni ili uslovni refleks koji se aktivira signalima sa receptora za vid, sluh i miris, odnosno gledanjem hrane, njenim mirisom ili zvukom pribora za jelo. Nervni signali koji izazivaju ovu fazu mogu da potiču iz kore velikog mozga ili centra za apetit u hipotalamusu. Zanimljivo je da je ova stimulacija snažnija kod kontakta sa limunom, nego sa drugim namirnicama tako da je očito da je CPR nešto naučio. Dalja sekrecija HCl u cefaličnoj fazi, a to važi i za sekreciju pepsinogena i gastrina, stimulisana je kompletno vlaknima vagusa koja predstavljaju referentni put navedenih refleksa. 

Prije fizičkog kontakta sa hranom reaguje i gušterača koja započinje sa proizvodnjom i lučenjem insulina čak prije nego se desi promjena glukoze u krvi. Takođe se povećava postprandijalna termogeneza (proizvodnja toplote nakon obroka). To su mjerljivi odgovori organizma koji postoje čak i kada uopšte ne uzmemo hranu ili je uzmemo malo poslije. Najveća greška koju možete raditi kod destimulacije hronične gladi jeste primenjivati princip «jedi češće, a manje». Teorija 5 obroka ili uvođenje užina u ishrani ima pozadinu u nepravilnoj ishrani bogatoj karbohidratima koja ima stalne inzulinske oscilacije pa su dodatni obroci «spašavanje» od hipoglikemije. 

Neke vrste ishrane kao što su liposukcijska ishrana upravo djeluju na nervne signale koji izazivaju prvu fazu gladi tako što destimulišu podražaje koji potiču iz kore velikog mozga ili centra za apetit u hipotalamusu. S toga na toj vrsti dijete nema stalnog osjećaja gladi. Svrha prve faze gladi (CPR-a) je da sinhronizuje probavni sistem i spremi za dolazak hrane i sve procese koji će uslijediti. Kod liposukcijske dijete organizam je stalno u procesu metabolizma vlastitih masti pa se glad javlja mnogo manje, naročito zbog upotrebe biljnih vlakana kao što su konjak glukomannan, koja stvaraju osjećaj punog želuca. S druge strane, kod drugih dijeta, ako je CRP zbog čestih obroka stalno prisutan, on će postati hronična pojava koja će poticati stalnu glad.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Ishrana u Evropi

Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)