Otpornost na inzulin je ključni element bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i karcinoma, što su ujedno i vodeći zdravstveni problemi ljudi širom Planete. U tom slučaju, rezultati naučnih istraživanja ponovo idu u prilog postu, kao fantastičnom načinu poboljšanja osjetljivosti organizma na inzulin i leptin, koji omogućava ćelijama da crpe glukozu iz krvi dosta efikasnije.
Naučni izvještaji ukazuju na to da post u prekidima može pomoći smanjenju nivoa glukoze u krvi i samoj varijabilnosti glukoze, dok značajno povećava osjetljivost na inzulin kod osoba s dijagnozama dijabetesa i preddijabetesa. Neki stručnjaci čak vjeruju da je post jedan od najmoćnijih načina povećanja osjetljivosti poznat čovjeku.
Otpornost na inzulin dovodi do nakupljanja masti u tkivima koja nisu predviđena za skladištenje masti, te do neželjenog gomilanja glukoze u krvi. Baš zbog toga je efekat posta jako značajan jer tada tijelo nema drugog izbora nego da spaljuje masti iz masnih naslaga, značajno reducirajući veličine kapljica masnoće u ćelijama mišića i jetre, čineći da bolje odgovaraju na inzulin.