Grelin, hormon gladi koji se proizvodi u želucu, tankom crijevu, gušterači i mozgu, jedan je od glavnih razloga prejedanja i pojave pretilosti kod ljudi. Poremećen sistem ishrane upravo rezultira neuravnoteženom proizvodnjom ovog vitalnog hormona, a jedenje previše često ili prevelikih količina hrane, gubi se sposobnost razlikovanja stvarnog osjećaja gladi od navike. Kroz post, lučenje grelina se vraća na normalan nivo, pa je moguće unijeti mnogo manji broj kalorija tokom dana, prateći čisto kada je vrijeme za jelo, i ne služeći se samo osjećajem gladi koji često vodi i do tzv. "emocionalnog konzumiranja hrane".
Posteći dva dana zaredom ili više, tijelo se prilagođava promjenama i smanjuje nivo grelina, smanjujući i glad kao posljedicu toga. Dodatna beneficija je to što omogućavajući grelinu da bude prisutan u krvi tokom posta, podiže se i nivo hormona rasta o čijim efektima ne treba mnogo trošiti riječi. Vrhunac njegovog lučenja se najbolje može iskoristiti treniranjem neposredno pred kraj perioda posta.