1 1/7

Perad

7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
7 namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

Sirova perad poput piletine, patke i purana ima visoki rizik od izazivanja trovanja hranom. To se uglavnom događa zbog dvije vrste bakterija, Campylobacter i Salmonella, koje se obično nalaze u crijevima i perju ovih ptica. Ove bakterije često kontaminiraju svježe meso peradi tokom procesa klanja, a one mogu preživjeti dok ih kuhanje ne ubije.

Istraživanje iz Velike Britanije, SAD-a i Irske otkrilo je da je 41–84% sirove piletine koja se prodaje u supermarketima kontaminirana bakterijama Campylobacter, a 4–5% kontaminirano salmonelom.

Dobra vijest je da iako ove štetne bakterije mogu živjeti na sirovoj peradi, one se potpuno uklanjaju kada se meso temeljito kuha. Osigurajte da sirovo meso ne dođe u dodir s priborom, kuhinjskim površinama, daskama za sjeckanje i drugom hranom jer to može rezultirati unakrsnom kontaminacijom.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak