Da li je cijeđeni sok dobar za zdravlje?

Cijeđenje

Uz sve širu ponudu cijeđenih sokova u kafićima i na ulicama, čini se da je cijeđenje soka nova moda za sve one koji žele živjeti zdravo. Cijeđenim sokom želimo skidati kilograme, detoksicirati se ili dodati injekciju vitamina svojoj dijeti.Ipak, odvojite par trenutaka da saznate koje su to koristi cijeđšenja soka i za šta je ovakav sok najbolje koristiti.

Da li je cijeđeni sok dobar za zdravlje?
Foto: Unsplash
Neki ljudi se pitaju zašto je cijeđenje soka postalo toliko popularno u posljednjih par godina, pogotovo ako smo u mogućnosti kupiti toliko mnogo različitih gotovih sokova u supermarketima. Ipak, obzirom da su pasterizirani, u ovakvim gotovim sokovima nema ni blizu toliko nutrienata koliko ćete ih naći u cijeđenom soku. Cijeđenje soka iz svježeg voća omogućava očuvanje prirodnih vitamina, minerala i enzima koji se nalaze u voćkama.
 
Koristi cijeđenog soka
 
Cijeđenje soka olakšava varenje i apsorbciju svih hranjivih tvari iz voća i povrća. Uz to, cijeđenje će vam učiniti ukusnim mnogobrojno voće i povrće koje inače ne biste jeli kao svježe i čitavo.
 
Pijenjem cijeđenog soka dajete svom probavnom traktu malu pauzu jer je potrebno manje energije da bi se provario sok nego cijeli tvrdi plod. Također, podiže pH ravnotežu u našem tijelu i pomaže u zaštiti od bolesti srca i bubrega, osteoporoze i diabetesa.
 
Kako koristiti cijeđeni sok na najzdraviji način
 
Mnogi nutricionisti ne preporučuju cijeđeni sok kao jedini sastojak dijete za gubitak kilograma, jer u ovakvim sokovima nema vlakana i proteina, pa smo nakon njih često i dalje gladni, te rizikujemo i gubitak mišićne mase.
 
Ipak, cijeđeni sok može biti veoma koristan ukoliko želite izgubiti kilograme, ali ga morate kombinirati sa ostalim hranjivim materijama jer je tijelu porebno više od onoga što samo voće ili povrće može pružiti.
 
Brojite kalorije prilikom dijete. Decilitar cijeđenog soka obićno sadrži oko 50 kalorija. Ostatak voća koji preostane nakon što se iscjedi sok je pravi rezervoar zdravih vlakana i on se može korisiti pri spravljanju supa, jela od riže, sosova za pastu, pa čak i krekera. Ukoliko baš želite popiti svoj obrok, u sok obavezno dodajte i pulpu ili avokado za zdrave masti i jogurt za proteine.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak