U današnje su vrijeme jako popularne američke palačinke koje se od klasičnih razlikuju prvenstveno po debljini i veličini. Osim navedenog, razlika je i u smjesi, koja je znatno gušća od smjese za klasične palačinke te u prašku za pecivo koje se dodaje u smjesu kako bi se palačinke lijepo napuhale i imale spužvastu teksturu. Budući da je smjesa gušća, ne razlijeva se previše po tavi, i upravo se na taj način dobivaju male, okrugle, debele palačinke. Za razliku od klasičnih, tankih, prozračnih palačinki, američke su debele oko pola centimetra.
Odmah po pečenju na njih se stavlja komad maslaca koji se rastopi i time obogaćuju ove palačinke te one ostaju sočne, spužvaste i tope se u ustima. Slažu se jedna na drugu, a kada su sve gotove, prelijevaju se, najčešće javorovim sirupom. Javorov sirup može se zamijeniti medom, budući da često nije dostupan na našem tržištu. Postoje brojne varijacije na temu pa se tako ove palačinke mogu prelijevati i omiljenim otopljenim čokoladnim namazima, karamelom ili raznim voćnim sirupima.
Tajna uspjeha američkih palačinki je pečenje odnosno prženje na srednjoj vatri. Temperatura tave ne smije biti previsoka jer bi, zbog svoje debljine, palačinke iznutra ostale polusirove, a izvana bi mogle zagorjeti. Zbog svoje debljine, ove se palačinke peku duže u odnosu na klasične, što također čini razliku među njima.