Maline možemo jesti tokom cijele godine, bilo da su zaleđene ili svježe. Ovo ukusno voće je izuzetno svestrano, te obiluje zdravim hranjivim sastojcima koji nam mogu biti korisni.
Korisna svojstva malina za zdravlje
Moćna namirnica s nizom hranjivih sastojaka
Nizak sadržaj šećera
Maline su ukusne i slatke, a opet ne sadrže puno šećera. Ako imate probleme sa žudnjama za šećerom, definitivno dodajte maline u ishranu. Ovo je odličan način da smanjite unos šećera.
Manji rizik od dijabetesa
Istraživanja pokazuju da konzumiranjem malina možemo smanjiti rizik od dijabetesa. Idealno bi bilo da ih jedete za doručak, te ih lako možete dodati u smoothie ili zobenu kašu. Kombinacija u kojoj mnogi uživaju je i grčki jogurt s bobičastim voćem.
Mozak i pamćenje
Maline smanjuju oksidativni stres, koji može uzrokovati bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove. S obzirom na to da su bogate flavonoidima koji su zaslužni za bolju koordinaciju, pamćenje i raspoloženje, maline mogu biti idealan dodatak ishrani za studente.
Pune hranjivih sastojaka
Maline osiguravaju kvalitetan unos vitamina C - važnog antioksidansa koji nam pomaže da se borimo s bolestima i jačamo imunitet. Maline također sadrže mangan i vitamin K, sastojke koji igraju važnu ulogu u zdravlju naših kostiju. Ovo sitno voće također ima manje količine vitamina B, magnezija, bakra i vitamina E.
Smanjen rizik od raka
Istraživanja su pokazala da antioksidansi u malinama mogu smanjiti rizik od reprodukcije ćelija raka. Fitonutrijenti koji se nalaze u malinama, poput elagitanina, mogu pomoći u ubijanju ćelija raka.
Pune su vlakana
Maline sadrže puno prehrambenih vlakana, koja nam mogu povećati osjećaj sitosti i usporiti probavu. Ovako poboljšavamo zdravlje probave. Pored toga, vlakna također pomažu u rastu crijevnih bakterija.