"Vrijeme izobilja" tako naučnici opisuju signal koji mozgu šalju neurotransmiteri, nakon što se pojede jedan jako kalorični, masni obrok. Sve to nimalo povoljno ne djeluje na ljude koji se bave umnim radom.
Masna hrana smanjuje sposobnost razmišljanja
"Vrijeme izobilja"
Istraživanje provedeno na Oxfordu, koje je imalo za cilj da ispita uticaj različitih vrsta hrane na funkcionisanje mozga, rezultiralo je nimalo lijepim zaključkom za sve ljubitelje kaloričnije i prije svega, masnije hrane.
Ljudski organizam je spreman da se izbori sa različitim vrstama izazova, pa se tako uspješno kroz usporavanje metabolizma i smanjenje potrošnje kalorija može izboriti sa dugim periodima gladovanja. Međutim, kada dođe vrijeme gozbe, dolazi do potpunog opuštanja tog sistema zaštite.
"Zbog takvih situacija instinkti za preživljavanje se isključuju na određeno vrijeme. Isto to važi i za moć razmišljanja", objašnjava dr. Alan Merion Davis, jedan od članova istraživačkog tima koji je dokazao uticaj masne hrane na smanjenje mogućnosti razmišljanja.
Zbog svega navedenog, studentima i ljudima koji se prvenstveno bave umnim radom, u toku aktivnosti se preporučuju obroci bazirani na proteine i ugljikohidrate, sa što manje masti u sastavu.