Puter je poznat namaz koji se koristi i tokom kuhanja, međutim, mnogi se pitaju da li se ova namirnica može pokvariti ako se ne drži u frižideru. Body.ba vam donosi odgovor.
Može li se puter pokvariti ako ga ne držite u frižideru?
Popularan namaz
Puter je mliječni proizvod, što znači da se pravi od mlijeka sisara- obično krava. Izrađuje se miješanjem mlijeka ili vrhnja dok se ne dobije čvrsta struktura. Puter je jedinstven među mliječnim proizvodima zbog svog visokog sadržaja masti. Dok punomasno mlijeko sadrži nešto više od 3% masti, a krema gotovo 40%, puter sadrži više od 80% masti. Preostalih 20% je uglavnom voda.
Za razliku od ostalih mliječnih proizvoda, on ne sadrži mnogo ugljikohidrata ili proteina. Taj visok sadržaj masti čini puter tako gustim, međutim, ako ga držite u frižideru on se može zalediti. Zbog toga mnogi ljudi puter drže na sobnoj temperaturi, jer se ovako održava idealna konzistencija za kuhanje.
Ne kvari se tako brzo kao ostali mliječni proizvodi
S obzirom na to da puter ima visok udio masti i relativno nizak sadržaj vode, manje je vjerovatno da će doći do rasta bakterija, u odnosu na druge vrste mliječnih proizvoda. Ovo se posebno odnosi na slani puter, koji ima manje vode, te i manje šanse da se razviju bakterije.
Slane vrste odupiru se razvoju bakterija
Prema podacima američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), dok bi većina vrsta bakterija mogla preživjeti na nezaslađenom puteru, postoji samo jedna vrsta bakterija koje mogu preživjeti uvjete slanog putera.
U jednom istraživanju naučnici su dodali nekoliko vrsta bakterija u puter kako bi vidjeli koliko će dobro rasti. Cilj istraživanja je bio da se vidi rok trajanja putera.
Nakon tri sedmice, sadržaj bakterija bio je značajno niži od dodate količine, pokazujući da puter ne podržava rast većine bakterija. Zbog toga, uobičajeni, slani puter ima nizak rizik od bakterijske kontaminacije, čak i kada se drži na sobnoj temperaturi.
U stvari, puter se zapravo proizvodi s očekivanjem da ga potrošači neće držati u frižideru.
Međutim, nezaslađene vrste su drugačija priča
Iako puter ima nizak rizik od rasta bakterija, njegov visoki udio masti znači da se može pokvariti. Kad se masnoća pokvari, više ga ne treba jesti jer može promijeniti miris i boju.
Masnoće prelaze ili se kvare procesom zvanim oksidacija, koji mijenja njihovu molekularnu strukturu i stvara potencijalno štetne spojeve. Toplina, svjetlost i izloženost kisiku mogu ubrzati ovaj proces.
Ipak, dokazano je da može biti potrebno između nekoliko sedmica i više godina da oksidacija negativno utječe na puter, ovisno o tome kako se proizvodi i skladišti.
Duže ostaje svjež ako se drži u frižideru
Nezaslađeni ili sirovi puter najbolje je čuvati u frižideru da bi se umanjile šanse za rast bakterija. Slani puter nije potrebno čuvati u frižideru jer je rizik od rasta bakterija izuzetno nizak.
Studije su pokazale da puter ima rok trajanja od više mjeseci, čak i ako se čuva na sobnoj temperaturi. Međutim, duže će ostati svjež, ako se čuva u frižideru. Hlađenje usporava proces oksidacije, koji može pokvariti puter.
Uz to, ako je temperatura vaše kuće toplija od 21–25 ° C, dobra je ideja držati puter u frižideru.