Namirnice uz koje hrana ima bolji ukus - Body.ba

Začinite svoju hranu

Namirnice uz koje hrana ima bolji ukus

Piše: Body.ba

Utorak, 18.02.2014.

Ovo su namirnice koje hrani i gotovim jelima daju puno bolji ukus, a sve sadrže čak i manje od deset kalorija.

Sok od limuna

Dodavanje liminovog sok je odličan način da začinite jelo. Najčešće se dodaje salatama, mesu, ali ako želite kiselkast ukus dodajte ga pečenju i tjestenini. Velika kašika limunovog soka sadrži samo četiri kalorije.

Kriške krastavca

Kriške krastavaca će obogatiti ukus salate od tjestenina, mesa ili ribe, a sa njima možete i aromatizirati vodu. Jedna kriška krastvca sadrži samo jednu kaloriju.

Sok od naranče

Idealan je kao baza za preliv salate, ali i kao gurmanski dodatak u slatko-slatnim kombinacijama u mesu. Sok od naranče je jeftin začin koji sadrži samo sedam kalorija u jednoj kašiki. 

Ljuta salsa

Domaći sos napravljen od ljutih paprika je odličan dodatak u varijantama, jelima sa mesnim sosovima i egzotičnim kombinacijama. Ova smjesa može da se doda na bilo koje meso, pa čak i pileće, umjesto soli ili putera. Sadrži oko pet kalorija u jednoj kašiki.

Svježi žačini

Jedan jednostavan način da se doda ukus hrani, je uz pomoć svježih i zdravih začina. Možete ga dodavati svim jelima, a sadrži jako malo kalorija. Na primjer, origano i ruzmarin sadrže manje od tri kalorije po jednoj kašiki.

Kim

Ovaj začin ima malo pikantniji ukus, a najčešće se dodajte kuhanim jelima ili jelima sa mesom. Odličan je u kombinaciji sa piletinom, a može se dodati i jogurnu. Jedna kašika sadrži samo tri kalorije.

Kari

Ovaj popularan indijski začin može da se doda prženom povrću, ali i jelima sa rižom ili nekim mesom. Kari sadrži sedam kalorija po jednoj kašiki, a hrani daje jako intezivan ukus. 

Đumbir

Svježi đumbir može da se renda, a kao i takav je odličan za salate, a ako ga isjeckate na kriškice i kratko ga propržite, možete ga koristiti u marinadama ili za rižoto. Kašika izrendanog đumbira sadrži samo dvije kalorije.

Luk

Kako biste dali bogat i intezivan ukus svim jelima od povrća, sosova, kuhanim jelima, mesu i ribi, potrebno je samo malo luka da dodate. Najbolje je kada se dodaje u svježoj varijatni, zato što dugim prženjem on gubi svoju ukus.

Cimet

Ovaj poznati začin sa intezivnim mirisom hrani pruža i daje sladak ukus. Može se dodavati kafi, napicima od vanilije, jogurtu ili voćnoj kaši. Sadrži samo dvije kalorije po kašiki. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Ishrana u Evropi

Gdje je najskuplja, a gdje najjeftinija hrana?

Hraniti se zdravije, misleći na to da sami prosti ugljikohidrati ne budu okosnica ishrane, neminovno je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)