Namirnice uz koje hrana ima bolji ukus

Začinite svoju hranu

Ovo su namirnice koje hrani i gotovim jelima daju puno bolji ukus, a sve sadrže čak i manje od deset kalorija.

Namirnice uz koje hrana ima bolji ukus
Foto: Unsplash

Sok od limuna

Dodavanje liminovog sok je odličan način da začinite jelo. Najčešće se dodaje salatama, mesu, ali ako želite kiselkast ukus dodajte ga pečenju i tjestenini. Velika kašika limunovog soka sadrži samo četiri kalorije.

Kriške krastavca

Kriške krastavaca će obogatiti ukus salate od tjestenina, mesa ili ribe, a sa njima možete i aromatizirati vodu. Jedna kriška krastvca sadrži samo jednu kaloriju.

Sok od naranče

Idealan je kao baza za preliv salate, ali i kao gurmanski dodatak u slatko-slatnim kombinacijama u mesu. Sok od naranče je jeftin začin koji sadrži samo sedam kalorija u jednoj kašiki. 

Ljuta salsa

Domaći sos napravljen od ljutih paprika je odličan dodatak u varijantama, jelima sa mesnim sosovima i egzotičnim kombinacijama. Ova smjesa može da se doda na bilo koje meso, pa čak i pileće, umjesto soli ili putera. Sadrži oko pet kalorija u jednoj kašiki.

Svježi žačini

Jedan jednostavan način da se doda ukus hrani, je uz pomoć svježih i zdravih začina. Možete ga dodavati svim jelima, a sadrži jako malo kalorija. Na primjer, origano i ruzmarin sadrže manje od tri kalorije po jednoj kašiki.

Kim

Ovaj začin ima malo pikantniji ukus, a najčešće se dodajte kuhanim jelima ili jelima sa mesom. Odličan je u kombinaciji sa piletinom, a može se dodati i jogurnu. Jedna kašika sadrži samo tri kalorije.

Kari

Ovaj popularan indijski začin može da se doda prženom povrću, ali i jelima sa rižom ili nekim mesom. Kari sadrži sedam kalorija po jednoj kašiki, a hrani daje jako intezivan ukus. 

Đumbir

Svježi đumbir može da se renda, a kao i takav je odličan za salate, a ako ga isjeckate na kriškice i kratko ga propržite, možete ga koristiti u marinadama ili za rižoto. Kašika izrendanog đumbira sadrži samo dvije kalorije.

Luk

Kako biste dali bogat i intezivan ukus svim jelima od povrća, sosova, kuhanim jelima, mesu i ribi, potrebno je samo malo luka da dodate. Najbolje je kada se dodaje u svježoj varijatni, zato što dugim prženjem on gubi svoju ukus.

Cimet

Ovaj poznati začin sa intezivnim mirisom hrani pruža i daje sladak ukus. Može se dodavati kafi, napicima od vanilije, jogurtu ili voćnoj kaši. Sadrži samo dvije kalorije po kašiki. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak