Pripremljenu rižu ne biste smjeli držati dugo na sobnoj temperaturi i postoje snažni razlozi zašto

Hrana podložna bakterijama

Iako je riža jedna od najomiljenijih namirnica koja se tako često nalazi na meniju ljudi širom svijeta, mnogo je onih koji nisu svjesni rizika uslijed konzumiranja nepravilno skladištene ranije pripremljene riže.

Pripremljenu rižu ne biste smjeli držati dugo na sobnoj temperaturi i postoje snažni razlozi zašto

Radi se o tome da riža često na sebi nosi bakteriju Bacillus cereus kojoj pogoduje boravak na sobnoj temperaturi, a koja se prilično brzo razmnožava i proizvodi za ljude problematične supstance.

Kada se jednom skuha, riža se treba odmah pojesti ili nakon hlađenja pospremiti u frižider gdje može ostati maksimalno još jedan dan.

Na ovo posebno upozorava Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, naglašavajući da ljudi često podgrijavaju rižu i tako se izlažu nepotrebnom riziku od trovanja hranom sa simptomima povraćanja i proljeva.

Navedeno treba imati na umu i truditi se prvenstveno dobro odmjeriti potrebne količine riže za pripremu, kako bi se potpuno izbjegla potreba za njenim pospremanjem "za kasnije", zbog čega obično i nastaju problemi.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak