Iako je riža jedna od najomiljenijih namirnica koja se tako često nalazi na meniju ljudi širom svijeta, mnogo je onih koji nisu svjesni rizika uslijed konzumiranja nepravilno skladištene ranije pripremljene riže.
Pripremljenu rižu ne biste smjeli držati dugo na sobnoj temperaturi i postoje snažni razlozi zašto
Hrana podložna bakterijamaRadi se o tome da riža često na sebi nosi bakteriju Bacillus cereus kojoj pogoduje boravak na sobnoj temperaturi, a koja se prilično brzo razmnožava i proizvodi za ljude problematične supstance.
Kada se jednom skuha, riža se treba odmah pojesti ili nakon hlađenja pospremiti u frižider gdje može ostati maksimalno još jedan dan.
Na ovo posebno upozorava Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, naglašavajući da ljudi često podgrijavaju rižu i tako se izlažu nepotrebnom riziku od trovanja hranom sa simptomima povraćanja i proljeva.
Navedeno treba imati na umu i truditi se prvenstveno dobro odmjeriti potrebne količine riže za pripremu, kako bi se potpuno izbjegla potreba za njenim pospremanjem "za kasnije", zbog čega obično i nastaju problemi.