Curry piletina sa kokosovim mlijekom

Aromatično i ukusno

Aromatična curry piletina sa kokosovim mlijekom, nutritivno obogaćena pireom od bundeve. Lagano i zdravo jelo, jednostavno za pripremu, u kojem su sljubljeni orijentalni okusi curry-a sa orašastim okusom bundeve i kokosa.

Curry piletina sa kokosovim mlijekom
Foto: Unsplash

Za pripremu ovog jela, osim piletine i začina, biti će vam potreban pire od bundeve i kokosovo mlijeko. Konzervirano kokosovo mlijeko možete kupiti u trgovini, ali je bolje ako ga sami napravite. Cijena kupovnog konzerviranog kokosovog mlijeka je poprilično visoka, dok kod kuće možete napraviti vrlo ukusno i zdravo kokosovo mlijeko sa samo dva sastojka za daleko manje novca.

Kako napraviti kokosovo mlijeko kod kuće?
Za izradu kokosovog mlijeka treba vam obično kokosovo brašno (ono koje obično koristite za kolače) voda i blender. Vodu je potrebno prokuhati. Sastojci se stave u blender i dobro izmješaju, te se smjesa na kraju protisne kroz čistu gazu i dobro iscjedi. Ovako napravljeno mlijeko je dosta intezivno po okusu i super je za izradu smoothija i kolača, te kao dodatak jelima. U mlijeko možete dodati malo vanilije, a ako ga malo zasladite možete ga piti i samog. Kokosovo mlijeko izuzetno je zdravo ali i poprilično masno. Bez obzira što je pun zdravih masnoća, treba ipak biti umjeren u njegovoj konzumaciji.
Ovako napravljeno domaće kokosovo mlijeko odložite na hladno u frižider. Obzirom da je prirodno neće vam dugo trajati, pa ga je potrebno iskoristiti unutar 2-3 dana.

Sastojci za curry piletinu:
300 g pilećih prsa bez kože
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 kašika naribanog svježeg đumbira
2 češnja češnjaka
1 šolja pirea od bundeve
1/2 šoljice kokošjeg temeljca
1 šoljice kokosovog mlijeka
2 kašičice mljevenog curry-ja
biber i so

Sastojci za kokosovo mlijeko:
1 šoljica kokosovog brašna
2 šoljice vode

Priprema:
1. U dubljoj tavi ili woku zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i pržite dok piletina ne porumeni sa svih strana (5-7 minuta). Uklonite piletinu na tanjir i ostavite sa strane.
2. Smanjite temperaturu na srednje jaku, te u istu tavu / wok u kojoj se pekla piletina dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, naribani đumbir i češnjak. Pržite uz konstantno miješanje otprilike 1 minutu, odnosno dok češnjak ne porumeni.
3. U tavu dodajte pire od bundeve i kuhajte uz povremeno miješanje 8-10 minuta.
4. Dodajte kokošji temeljac, kokosovo mlijeko i curry. Zakuhajte dok se tekućina ne reducira, odnosno dok se mješavina ne zgusne, otprilike 10-tak minuta.
5. Smanjite temperaturu, dodajte preprženu piletinu, dobro promiješajte te kuhajte još 10-tak minuta.
6. Dodajte soli i bibera po ukusu. Servirajte vruće uz svježe kuhanu rižu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak