Quinoa - neznani izvor esencijalnih aminokiselina - Body.ba

"Zlato Inka"

Quinoa - neznani izvor esencijalnih aminokiselina

Piše: Body.ba

Petak, 26.11.2010.

Quinoa - neznani izvor esencijalnih aminokiselina

Quinou u BiH je moguće pronaći na policama dobro snadbjevenih prodavnica ili prodavnica zdrave hrane po cijeni od 12 KM za 1 kg.

Quinoa već hiljadama godina raste na planinskim Andama Južne Amerike i bila je važan dio svakodnevne prehrane Inka, zato se često naziva i „zlatom Inka“. Poput žitarica može se jesti u zrnu ili samljeti u brašno i konzumirati u vidu hljeba ili tjestenine. Zbog viskokvlitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala ovu namrinicu može koristiti svako, a od posebne je važnosti za vegeterijancima koji traže izvore kvalitetnih proteina.

Često se pogrešno ubraja u žitarice, a ustvari je sjeme biljke sa zelenim listovima Chenopodium (također poznate kao loboda), koja dosta liči na blitvu i špinat. Quinoa ima strukturu sličnu zrnu pšenice ili riže.

Njen ukus se mnogima dopada, može se koristiti za tjestenine, hljeb, salate i supe, a priprema se brzo i jednostavno - identično kao i za riža.

Prednosti quinoe sa zdrastvenog aspekta:

Sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Postoji ukupno 20 aminokiselina koje su potrebne za stvaranje proteina, ali tijelo proizvodi samo njih 11. Preostalih 9 koje se nazivaju esencijalne aminokiseline se moraju unijeti putem hrane. Quinoa i soja su jedine hranljive biljke koje sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Lako probavljiva. Quinoa je kompleks ugljikohidarta, lako je probavljiva i ne prouzrokuje veći nivo šećera u krvi niti inzulina. Njen glikemijski indeks je 36, što je čini odličnim izvorom energije. 
Bogata vlaknima. 100 grama quinoe sadrži 7 grama vlakana. Vlakna pomažu da debelo crijevo i arterije održite čistim i zdravim.

Brzo zasiti. Proteini i vlakna quinoe uzrokuju sitost, što vam stvara osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

Bogta je vitaminima i mineralima. Više od bilo kojih žitarica bogata je kalcijem, vitaminom B, vitaminom E, fosforom, magnezijem, kalijem, željezom, bakrom, manganom i cinkom. 
Sadrži fitonutrijente. Quinoa je bogata fitonutrijentima (također poznatim kao fitohemikalije), koji predstavljaju hemijske spojeve koji smanjuju rizik srčanih oboljenja kao i nekih oblika raka.

Djeluje kao probiotik. Quinoa ima svojstva probiotika koji hrani mikrofloru (pozitivne bakterije) vaših crijeva.

Ne sadrži gluten. Quinoa je bez glutena i kao takva je sigurna namirnica za ljude sa netolerancijom na gluten, odnosno pogodna je za one sa oboljenjem zvano celijakija.

Popularnost quinoe je u porastu, ali se još uvijek ne može pronaći u većini prodavnica. Quinou u BiH je moguće pronaći na policama dobro snadbjevenih prodavnica ili prodavnica zdrave hrane po cijeni od 12 KM za 1 kg.

Quinoa, nekuhana
Nutritivne vrijednosti (100 grama)
Energija 1,539 kJ (368 kcal)
Ugljikohidrati 64 g
Vlakna 7 g
Masti 6 g
Proteini 14 g
Voda 13 g
Tiamin (Vit. B1) 0.36 mg (28%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.32 mg (21%)
Vitamin B6 0.5 mg (38%)
Folat (Vit. B9) 184 μg (46%)
Vitamin E 2.4 mg (16%)
Željezo 4.6 mg (37%)
Magnezij 197 mg (53%)
Fosfor 457 mg (65%)
Cink 3.1 mg (31%)
Procenti se odnose na preporučene dnevne unose za odrasle. Izvor: USDA Nutrient database

Izgleda kao odlična namirnica, ali 12 KM za 1 kg nije baš povoljno.

- Dizdar

Petak, 14.01.2011. 17:11,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Osveta advokatu: Dobio desetine pizza na adresu

Nije mogao raditi

Osveta advokatu: Dobio desetine pizza na adresu

Jedan njemački advokat susreo se sa posve nesvakidašnjom situacijom koja je u potpunosti preokrenula njegov...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)