Pripremljeno drobljenjem i fermentacijom grožđa, crveno vino se godinama proučavalo zbog brojnih zdravstvenih prednosti (naravno ako se konzumira u umjerenim količinama).
Zašto je crveno vino odlično za zdravlje?
Utjecaj na zdravlje, srce, pritisak...
Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko potencijalnih blagodati crvenog vina, kao i nekoliko nedostataka:
Može zaštiti srce
Crveno vino može imati nekoliko kardio zaštitnih efekata, a nedavni pregled je otkrio da je konzumiranje crvenog vina povezano s manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da ipak ne postoji utvrđena povezanost uzroka i posljedice, a nekoliko drugih faktora, poput prehrambenih navika, može igrati ulogu. Na primjer, ako pijete crveno vino svake večeri, možda je najbolje da se pridržavate i mediteranske ishrane koja može biti korisna za zdravlje srca.
Može se boriti protiv upale
Crveno vino obiluje polifenolima, uključujući resveratrol antocijane, katehine i tanine. Resveratrol se nalazi i u hrani poput grožđa, kikirikija, čokolade i određenih bobica. Istraživanja sugerišu da fenolni spojevi u crvenom vinu imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Istraživanja ne samo da sugerišu da konzumiranje crvenog vina može smanjiti rezistenciju na inzulin, već može smanjiti i oksidativni stres.
Može vam ojačati um
Flavanoli u vinu mogu zaštititi ćelije vašeg tijela koje podržavaju zdravlje krvnih žila - ovo je ključno za protok krvi u mozgu i sprječavanje razvoja štetnih naslaga. Istraživanja na životinjama sugerišu da resveratrol može spriječiti smanjenje pamćenja povezano s godinama.
Može promovisati duži život
Dugoročne populacijske studije povezale su umjereno konzumiranje alkohola s dužim životom. Istraživanja također sugerišu da je moguće pojačati učinak resveratrola uravnoteženom ishranom koja je bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralnima (slično mediteranskoj ishrani).
Može poboljšati raspoloženje
Istraživanja povezuju umjereni unos alkohola s boljim raspoloženjem. Istraživanje iz 2014. godine, pokazalo je da su ljudi koji su pili čašu vina u neugodnom okruženju iskusili isti nivo poboljšanja raspoloženja klao i ljudi koji su uzimali čaj u ugodnijem okruženju.
Potencijalni nedostaci
Iako umjerena konzumacija vina može imati brojne zdravstvene koristi, prekomjerno konzumiranje može štetiti vašem zdravlju. Oštećenja jetre, gojaznost, određene vrste karcinoma i moždani udar su samo neka od stanja kojima pretjerano uživanje u vinu može doprinijeti. Osim toga, tečne kalorije u alkoholu se vremenom mogu skupljati, što dovodi do debljanja.