Masline su idealan dodatak ljetnoj salati i brojnim jelima, a mogu se grickati i samostalno. Ova namirnica je odličan izvor dijetalnih vlakana koja su korisna za probavu i naše cjelokupno zdravlje.
Zašto su masline koristan dodatak ishrani?
Sitne, ali pune važnih hranjivih sastojakaOne su također bogate mineralima, vitaminom E i drugim hranjivim sastojcima koji pomažu zdravlju. Body.ba vam u nastavku objašnjava kako masline utječu na naše tijelo:
Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje
Kada slobodni radikali oksidiraju holesterol, krvne žile se oštete i masnoće se nakupljaju u arterijama. Hranjive tvari u crnim maslinama sprečavaju oksida čiju holesterola, pomažući tako u prevenciji bolesti srca.
Prevencija raka
Crne masline sjajan su izvor vitamina E koji ima sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala u tjelesnoj masti. Pogotovo kada se radi sa stabilnim mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama, vitamin E može učiniti ćelijske procese sigurnijima. Ishrana bogata maslinama dovodi do manjeg rizika od raka debelog crijeva, stoga je izuzetno korisno dodati ovu namirnicu u svakodnevnicu.
Zdravlje kože i kose
Masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji njeguju, hidratiziraju i štite našu kožu. Bilo da se primjenjuje lokalno ili se unosi, dokazano je da vitamin E štiti našu kožu od ultraljubičastog zračenja. Ovako se smanjuje rizik od raka kože i prerano starenje.
Zdrave kosti
Protuupalne sposobnosti mononezasićenih masti, vitamina E i polifenola u maslinama također mogu pomoći u slabljenju simptoma astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Većinu bolova zbog jedne od ove tri koštane bolesti uzrokuju visoke razine slobodnih radikala. Maslinovo ulje također sadrži kemikaliju nazvanu oleokantal, koja djeluje kao sredstvo protiv bolova.