Zašto su nam važni morski plodovi?

Bogatstvo mora

Sva naučna istraživanja pokazuju da stanovnici morskih krajeva imaju manje problema s gojaznošću od kontinentalaca. Kada dođemo na more i pogledamo domaće djevojke pitamo se gdje im je salo?

Zašto su nam važni morski plodovi?
Ribe, riblja ulja, školjke, rakovi, alge, pa i morska so, imaju višestruku korist u ljudskoj ishrani

Kako je moguće da nemaju ama baš ni grama viška? Odgovor se nalazi u činjenici da veoma često u ishrani koriste morske plodove. Ribe, riblja ulja, školjke, rakovi, alge, pa i morska so, imaju višestruku korist u ljudskoj ishrani.

Riba u sebi sadrži sve potrebne amino kiseline kao i ostalo meso, ali je razlika u tome što riba u svom sadržaju ne posjeduje zasićene masne kiseline štetne za zdravlje čovjeka.

Proteini koje sadrži riba su višestruko korisni ljudskom organizmu. Ne postoji niti jedna amino kiselina, korisna ljudskom organizmu, a da se ne nalazi u ribi. S druge strane sve zasićene masne kiseline koje su veoma štetne za ljudsko zdravlje nećete naći u ribi.

Većina ljudi koji nisu baš simpatizeri ribe kažu da je razlog riblje ulje, koje, istina, ima neugodan ukus. Miris ribljeg ulja sigurno više odbija neko što privlači, ali kada bi znali koliko je korisno, ne bi tako mislili.

Nutricionisti se slažu u mišljenju da kada bi znali koliko je riba zdrava, da bi nas taj neugodni miris ribljeg ulja ustvari trebao privlačiti, a ne odbijati. Riblja ulja su veoma korisna kao zaštitnik od mnogih oboljenja kao što su artritis, ateroskleroza, bolesti krvih sudova itd.

Kao jedan od najzdravijih sastojaka ribe su Omega-3 masne kiseline. Ova vrsta kiseline u sebi sadrži linolnu kiselinu (ALA), eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA), tri najvažnija oblika kiselina potrebnih čovjeku. Ove kiseline su veoma važan sastojak u borbi protiv asme, artritisa, srčanih oboljenja, šloga i drugih sličnih oboljenja.

Pored ribe veoma zdravi za ljudsko zdravlje su i rakovi i školjke. Ove dvije vrste morskih plodova su nekada bile zastupljene isključivo u restoranima i hotelima najviše kategorije. Ipak, u posljednje vrijeme se situacija dosta promijenila, pa se zbog sve veće svjesnosti ljudi u korisnost rakova i školjki, ovi morski plodovi mogu naći u većini kuhinja, čak i nekih manjih restorana.

Najveći razlog što su se ove dvije vrste morskih plodova, da kažemo probile na tržište, jeste činjenica da se pripremaju na veoma jednostavan način, da imaju odličan ukus, a što je najbitnije da imaju veoma učinkovit efekat na ljudsko zdravlje. Ova vrsta morskih plodova obiluje mineralima.

S algama je situacija kroz historiju bila još teža. Alge su dugo vremena bile sastavni dio istočnjačkih kuhinja, dok čak ni u Americi nisu imale svoje mjesto. Međutim, jedna medicinska studija od prije desetak godina je pokazala da Japanci, koji vrlo često jedu alge, imaju mnogo manju stopu oboljenja od karcinoma od Amerikanaca. To je bila prosto rečena „revolucija“ algi.

Morska so je također veoma zdrava. Morska so ima u sebi podjednak odnos natrija i kalija, dok obična, isprana so, ima samo čisti natrijum. Zbog toga je veoma važno koristiti u ishrani morske plodove. Medicina kaže da je potrebno barem dva puta sedmično na jelovniku imati neku vrstu morskih plodova.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak