Osim vode, crni čaj je jedno od najčešće konzumiranih pića na svijetu.
Zdravstvene prednosti crnog čaja za vas
Izuzetno zdrav napitakDolazi iz biljke Camellia sinensis. Jačeg je okusa i sadrži više kofeina od ostalih čajeva, ali manje kofeina od kafe.
Crni čaj nudi i razne zdravstvene beneficije jer sadrži antioksidante i spojeve koji mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu.
Ima antioksidativna svojstva
Poznato je da antioksidanti pružaju mnoštvo zdravstvenih blagodati. Njihova konzumacija može pomoći u uklanjanju slobodnih radikala i smanjenju oštećenja ćelija u tijelu. To u konačnici može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Polifenoli su vrsta antioksidansa koja se nalazi u određenoj hrani i pićima, uključujući crni čaj.
Grupe polifenola, uključujući katehine, teaflavine i tearubigine, glavni su izvori antioksidansa u crnom čaju i mogu biti korisni za cjelokupno zdravlje.
Može poboljšati zdravlje srca
Crni čaj sadrži još jednu skupinu antioksidanata nazvanu flavonoidi, koja koristi zdravlju srca.
Uz čaj, flavonoidi se mogu naći u povrću, voću, crvenom vinu i tamnoj čokoladi.
Njihova redovna konzumacija može pomoći u smanjenju mnogih faktora rizika od srčanih bolesti, uključujući visoki krvni pritisak, visok holesterol, povišene nivoe triglicerida i pretilost.
Dodavanje crnog čaja u svakodnevnu rutinu jednostavan je način za unošenje antioksidansa u vašu ishranu i potencijalno smanjenje rizika od budućih zdravstvenih komplikacija.
Može smanjiti “loš” LDL holesterol
Tijelo sadrži dva lipoproteina koji prenose holesterol kroz tijelo.
Jedan je lipoprotein male gustine (LDL), a drugi lipoprotein visoke gustine (HDL).
LDL se smatra „lošim“ lipoproteinom, jer prenosi holesterol u ćelije po tijelu. U međuvremenu, HDL se smatra „dobrim“ lipoproteinom, jer on prenosi holesterol iz vaših ćelija u jetru koja se izlučuje.
Kada u tijelu ima previše LDL-a, on se može nakupiti u arterijama i izazvati naslage zvane plakovi. To može dovesti do problema poput zatajenja srca ili moždanog udara.
Srećom, neka su istraživanja otkrila da konzumacija čaja može pomoći u smanjenju LDL holesterola.