Ovaj kolač je dobro poznat svima, iako je zapravo vrlo skroman i jednostavan. Mnogi ljubitelji čokolade i kokosa ne mogu odoljeti. Za njega ima mnogo recepata, ali ovaj koji donosimo ipak isprobajte. Čupavci po njemu pripremljeni jako su ukusni mekani, baš onakvi kakvi trebaju biti.
Čupavci: Najbolji recept za ovaj kolač
Omiljeni biskvitiSastojci za biskvit:
6 jaja
6 velikih kašika brašna
4 velike kašiek šećera
1,5 dl ulja
pola praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
30 dag tamne čokolade
4 dl mlijeka
4 dl slatkog vrhnja
Dodatni sastojci:
kokos
Priprema biskvita za čupavce:
1. Pažljivo odvojite žumanca od bjelanaca. Pazite da pritom ne razlijete žumanca po bjelancima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.
2. Mikserom povežite žumance i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
3. Istucite bjelanca u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žumanca i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanaca koji bi spriječili bjelanca da se povežu u snijeg.
4. Naizmjence u žumance dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.
5. Upalite pećnicu na 180 stepeni. Veliki kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem zatim temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.
6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
Priprema glazure:
Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
Priprema čupavaca:
Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.
Savjet plus:
Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljeveni keks ili mljevene orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka. Što god vam padne na pamet, ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.