Mali prženi prijatelji mogu naštetiti vašm struku, pogotovo ako se s njima družite svakog vikenda. Umjesto prženja sa puno masti, probajte neke od ovih recepata. Svi su isprobani i dokazani da su bolji od bilo kojih krilaca koje možete kupiti. S njima, dobit ćete potrebne proteine i okus za nepce.
Pet recepata za pripremu pilećih krilaca
Bez suvišnih mastiTeriyaki krila
Ova krilca inspirisana Azijom su ljepljiva od slatkog i imaju okus začina. Možda ćete trebati vlažne maramice kasnije za ruke.
Sastojci
- Pileća krilca i bataci
- Teriyaki marinada ili neka druga azijska
- 1 kašika crvene paprike
- 2 kašike Sirarcha umaka
- ½ kašike sjemenki suzama
- Sjeckani kolijandar
Upute
1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!
Nutritivne činjenice
Veličina porcije: 4-5 krilca
277 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 1 gr
Proteini: 43 gr
2. Krilca sa smeđim šećerom
Krilca sa smeđim šećerom i začinima su odličan obrok, kojima će mnogima postati omiljeni.
Sastojci
- Pileća krilca i bataci
- ¼ šolje smeđeg šećera
- ½ kašike svakog od: papire, bibera, čili u prahu, bijeli luk u prahu, luk u prahu
Upute
1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!
Nutritivne činjenice
Veličina porcije: 4-5 krilca
295 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 4 gr
Proteini: 45 gr
3. Krilca i senf s medom
Ko ne voli kombinaciju meda i senfa? Posebno je dobra na pilećim krilcima. Tad su sočni i puni okusa.
Sastojci
- Pileća krilca i bataci
- 4 kašike senfa
- 2 kašike meda
- 1 kažika limunovog soka
Upute
1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!
Nutritivne činjenice
Veličina porcije: 4-5 krilca
305 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 19 gr
Proteini: 45 gr
4. Krilca s korijanderom i limetom
Sok limete dodaje svjetli ton citrusa karipskim začinima. Pazite, brzo ćete ih pojesti!
Sastojci
- Pileća krila i bataci
- Jedna kašika limete
- Pola kašike svega od: bijelog luka, korijandera, đumbira, kumina
- Morska sol i biber za okus
Upute
1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta,.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!
Nutritivne činjenice
Veličina porcije: 4-5 krilca
305 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 10 gr
Proteini: 45 gr
5. Frankova crvena krila
Napravite tradicionalna krilca pomoću ovog recepta. Postoje mnogi različiti ukusi ljutog sosa.
Sastojci
- Pileća krilca
- 1/ šolje ljutog sosa
- 2 kašike preljeva od sira
- 1 šolja celera
Upute
1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta,.
4. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
5. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u pleh.
6. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
7. U veliku zdjelu stavite piletinu i prelijte sosom.
8. Služite sa celerom i preljevom od sira.
9. Uživajte!
Nutritivne činjenice
Veličina porcije: 4-5 krilca
272 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 1 gr
Proteini: 45 gr