Pet recepata za pripremu pilećih krilaca

Bez suvišnih masti

Mali prženi prijatelji mogu naštetiti vašm struku, pogotovo ako se s njima družite  svakog vikenda. Umjesto prženja sa puno masti, probajte neke od ovih recepata. Svi su isprobani i dokazani da su bolji od bilo kojih krilaca koje možete kupiti. S njima, dobit ćete potrebne proteine i okus za nepce.

Pet recepata za pripremu pilećih krilaca

Teriyaki krila

Ova krilca inspirisana Azijom su ljepljiva od slatkog i imaju okus začina. Možda ćete trebati vlažne maramice kasnije za ruke.

Sastojci

  • Pileća krilca i bataci
  • Teriyaki marinada ili neka druga azijska
  • 1 kašika crvene paprike
  • 2 kašike Sirarcha umaka
  • ½ kašike sjemenki suzama
  • Sjeckani kolijandar

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
277 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 1 gr
Proteini: 43 gr

2. Krilca sa smeđim šećerom

Krilca sa smeđim šećerom i začinima su odličan obrok, kojima će mnogima postati omiljeni.

Sastojci

  • Pileća krilca i bataci
  • ¼ šolje smeđeg šećera
  • ½ kašike svakog od: papire, bibera, čili u prahu, bijeli luk u prahu, luk u prahu

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
295 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 4 gr
Proteini: 45 gr

3. Krilca i senf s medom

Ko ne voli kombinaciju meda i senfa? Posebno je dobra na pilećim krilcima. Tad su sočni i puni okusa.

Sastojci

  • Pileća krilca i bataci
  • 4 kašike senfa
  • 2 kašike meda
  • 1 kažika limunovog soka

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
305 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 19 gr
Proteini: 45 gr

4. Krilca s korijanderom i limetom

Sok limete dodaje svjetli ton citrusa karipskim začinima. Pazite, brzo ćete ih pojesti!

Sastojci

  • Pileća krila i bataci
  • Jedna kašika limete
  • Pola kašike svega od: bijelog luka, korijandera, đumbira, kumina
  • Morska sol i biber za okus

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta,.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
305 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 10 gr
Proteini: 45 gr

5. Frankova crvena krila

Napravite tradicionalna krilca pomoću ovog recepta. Postoje mnogi različiti ukusi ljutog sosa.

Sastojci

  • Pileća krilca
  • 1/ šolje ljutog sosa
  • 2 kašike preljeva od sira
  • 1 šolja celera

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta,.
4. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
5. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u pleh.
6. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
7. U veliku zdjelu stavite piletinu i prelijte sosom.
8. Služite sa celerom i preljevom od sira.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
272 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 1 gr
Proteini: 45 gr

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak