Pet recepata za pripremu pilećih krilaca - Body.ba

Bez suvišnih masti

Pet recepata za pripremu pilećih krilaca

Piše: Body.ba

Utorak, 26.02.2013.

Mali prženi prijatelji mogu naštetiti vašm struku, pogotovo ako se s njima družite  svakog vikenda. Umjesto prženja sa puno masti, probajte neke od ovih recepata. Svi su isprobani i dokazani da su bolji od bilo kojih krilaca koje možete kupiti. S njima, dobit ćete potrebne proteine i okus za nepce.

Teriyaki krila

Ova krilca inspirisana Azijom su ljepljiva od slatkog i imaju okus začina. Možda ćete trebati vlažne maramice kasnije za ruke.

Sastojci

  • Pileća krilca i bataci
  • Teriyaki marinada ili neka druga azijska
  • 1 kašika crvene paprike
  • 2 kašike Sirarcha umaka
  • ½ kašike sjemenki suzama
  • Sjeckani kolijandar

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
277 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 1 gr
Proteini: 43 gr

2. Krilca sa smeđim šećerom

Krilca sa smeđim šećerom i začinima su odličan obrok, kojima će mnogima postati omiljeni.

Sastojci

  • Pileća krilca i bataci
  • ¼ šolje smeđeg šećera
  • ½ kašike svakog od: papire, bibera, čili u prahu, bijeli luk u prahu, luk u prahu

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
295 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 4 gr
Proteini: 45 gr

3. Krilca i senf s medom

Ko ne voli kombinaciju meda i senfa? Posebno je dobra na pilećim krilcima. Tad su sočni i puni okusa.

Sastojci

  • Pileća krilca i bataci
  • 4 kašike senfa
  • 2 kašike meda
  • 1 kažika limunovog soka

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
305 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 19 gr
Proteini: 45 gr

4. Krilca s korijanderom i limetom

Sok limete dodaje svjetli ton citrusa karipskim začinima. Pazite, brzo ćete ih pojesti!

Sastojci

  • Pileća krila i bataci
  • Jedna kašika limete
  • Pola kašike svega od: bijelog luka, korijandera, đumbira, kumina
  • Morska sol i biber za okus

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta,.
4. Dok se piletina kuha, ostale sastojke stavite u veliku Ziploc kesu i izmiješajte mješavinu.
5. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
6. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u Ziploc kesu.
7. Tresite dok sva krila ne budu prekrivena marinadom.
8. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
305 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 10 gr
Proteini: 45 gr

5. Frankova crvena krila

Napravite tradicionalna krilca pomoću ovog recepta. Postoje mnogi različiti ukusi ljutog sosa.

Sastojci

  • Pileća krilca
  • 1/ šolje ljutog sosa
  • 2 kašike preljeva od sira
  • 1 šolja celera

Upute

1. Isperite i posušite piletinu, očistite vidljivu masnoću s nje,
2. Stavite piletinu u veliku zdjelu. Zdjelu popunite ledenom vodom dok piletina nije prekrivena.
3. Stavite vodu da kuha, i kuhajte to 10 minuta,.
4. Postavite posudu za kuhanje oko 15 cm iznad plamena.
5. Kad je piletina gotova, izvadite iz vode i stavite u pleh.
6. Pecite piletinu 6 minuta na obje strane dok koža ne postane hrskava.
7. U veliku zdjelu stavite piletinu i prelijte sosom.
8. Služite sa celerom i preljevom od sira.
9. Uživajte!

Nutritivne činjenice

Veličina porcije: 4-5 krilca
272 kalorija
Ukupno masti: 10 gr
Ukupno ugljikohidrata: 1 gr
Proteini: 45 gr

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Filmska i modna ikona

Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Audrey Hepburn je ikona iz više razloga. Ne samo da je bila nadarena, da je bila dobitnica Oscara i posvećeni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)